Home

Achtergrond 2 reacties

Olieprijs keldert verder, diesel doet niet mee

Aan de vrije val van de olieprijs komt nog altijd geen einde. Woensdag was de slotkoers van Noordzeeolie $81,17 per vat, donderdagochtend schoot de prijs zelfs onder de $80.

Het Amerikaanse Energy Information Administration stelde deze week zijn verwachtingen voor komend jaar naar beneden bij en gaf aan een gemiddelde van $83 per vat Noordzeeolie in 2015 te verwachten in plaats van de in oktober gestelde $102. Daarnaast kondigde het ministerie van oliezaken van Koeweit aan dat het Opec-kartel de productie niet zal verlagen. Deze olieproducerende landen, waar Koeweit deel van uitmaakt, komen eind november bij elkaar om nieuwe productieafspraken te maken.

De dieselprijs gaat tot zover echter nog niet mee. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde donderdag een dieselprijs van €1,034 per liter bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord, een kleine stijging ten opzichte van vorige week. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Zo maakt accijns een aanzienlijk deel van de dieselprijs uit, waardoor de prijs bij voorbaat al minder flexibel is. Daarnaast spelen dieselvoorraden een rol, waardoor prijsveranderingen in de grondstof niet direct terug te zien zijn in het uiteindelijke product. De relatief zwakkere euro ten opzichte van de dollar helpt ook niet, aangezien ruwe olie grotendeels in dollars verhandeld wordt. Verder spelen premies op de dieselprijs een rol, aldus Pieter Kulsen van PJK International. Deze worden ten opzichte van de gasolieprijs op de termijnmarkt in Londen bepaalt en liggen hoger dan anders vanwege grote internationale vraag naar diesel en doordat er nog onderhoud plaatsvindt in een aantal Europese raffinaderijen, waardoor het aanbod van diesel momenteel beperkter is.

De stroom- en gasprijzen stegen afgelopen week weer iets. De prijs van dalstroom op 2015 bedroeg donderdag €40,64 per MWh, piekstroom kostte €55,16 per MWh. De gasprijs lag op 29,44 cent per kuub. Door de tot nu toe gematigde wintertemperaturen zijn daar de afgelopen tijd geen grote prijswijzigingen te zien geweest.

Laatste reacties

  • Peerke1

    De zak friet is ook niet goedkoper geworden. Het zoveelste bewijs dat de consument niet georganiseerd is en dus ook niet prijsbewust is.

  • ed12345

    Voor mij is het:Alle redenen zijn goed om de diesel prijs niet te laten zakken voor mij heeft dit meer een politiek luchtje ,ook hier in Canada zakt de benzine prijs nu ong 87 dollarcent de liter, diesel is nog vrolijk $1.17 Er zijn nu eenmaal meer mensen die stemmen die benzene gebruiken dan diesel

Of registreer je om te kunnen reageren.