Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs duwt gasprijs omlaag

Na een kleine opleving vorige week gaan de gas-, elektra- en olieprijzen opnieuw omlaag. Daarmee wordt de dalende lijn voortgezet die al langer te zien was.

Vorige week leek het er even op dat alle energiemarkten in een rustiger vaarwater kwamen, maar nadat Saoedi-Arabië deze week aankondigde de olieprijzen voor klanten in de Verenigde Staten te verlagen, schoot de olieprijs opnieuw naar beneden. Donderdag bedroeg deze $82,59 voor een vat Noordzeeolie. De gasprijs werd mee naar beneden getrokken; een kuub gas kostte donderdag 29,22 cent op 2015 bij Farmers4all. Dit komt onder andere doordat voor een deel van de oude langetermijncontracten voor gas de prijs geïndexeerd wordt op de olieprijs. Van die prijs is de bodem nog altijd niet zichtbaar is. Daarnaast sloten Rusland en Oekraïne een contract voor de gaslevering komende winter, waardoor het risico dat Rusland de gaskraan dichtdraait aanzienlijk kleiner wordt. De TTF-dagprijzen voor gas stegen wel iets, voornamelijk door de lagere temperaturen.

Ook de prijzen van elektra daalden ten opzichte van vorige week, dalstroom kostte donderdag €40,03 per MWh voor 2015, piekstroom ging weg voor €54,77. Dit hangt samen met zowel de grondstofprijs (de kolenprijs staat nog altijd onder druk waardoor de kolencentrales goedkoper kunnen inkopen) en de Europese vraag naar stroom, die lager is dan verwacht. Er werd verwacht dat de energievraag met de economie mee zou aantrekken, maar tot nu toe is dit niet het geval.

De dieselprijs volgde de andere trends en ging mee omlaag. Donderdag noteerde Farmers4all een prijs van €1,026 per liter, bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord. Ook hier drukt de lage olieprijs van de afgelopen vier maanden de prijzen. Het is dan ook vooral kijken hoeveel verder de olieprijs nog kan dalen, en vooral mag dalen. Tot zover lijken de olieproducerende landen, verenigd in Opec, nog altijd niet tot een gezamenlijk besluit te komen om in te grijpen. Nu de prijs nog verder naar beneden gaat, lijkt het de vraag hoeveel meer zij nog kunnen hebben. Veel van de Opec-overheden halen een groot deel van hun inkomen uit de olieverkoop en het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat zij de productie zullen verlagen.

Eén reactie

  • koestal

    Belgie is komend winter bang voor stroomtekort,een paar kerncentrales liggen stil,de minister heeft al advies gegeven om het eten tegelijk in 1 pan te koken ,scheelt weer stroom !

Of registreer je om te kunnen reageren.