Home

Achtergrond

Meer nodig voor groei

De Europese Centrale Bank (ECB) zal alles doen om de inflatie omhoog te stuwen richting 2 procent, aldus voorzitter Mario Draghi.

Het is niet de eerste keer dat de Italiaan probeert met geruststellende woorden de markt te sussen, maar deze keer voegde Draghi eraan toe dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn. Sommige analisten speculeren dat de ECB niet alleen meer staatsobligaties zal aankopen, maar zich ook zal richten op ander schuldpapier.

De kans op meer stimulerend beleid is reëel. Rabobank bracht deze week weer een sombere analyse over de economische vooruitzichten naar buiten. De Nederlandse economie zal in 2015 net als het eurogebied harder groeien dan in het jaar dat achter ons ligt maar de groei blijft laag en de werkloosheid hoog. Onder economen heerst nog altijd geen consensus over het structurele groeipad waarop we zijn beland sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.
ABN Amro denkt dat de trage groei in Europa zal leiden tot steeds verder uiteenlopend monetair beleid. In de VS zal de rente mogelijk in stappen worden verhoogd tot 3 procent in 2016. De ECB zal blijven inzetten op stimulerend beleid en herfinancieringsrente die wordt berekend aan banken tot zeker eind 2015 op 0,05 procent houden. De euro zal volgens deze visie dan ook terrein gaan verliezen ten opzichte van de dollar naar $1,15 in 2015 en zelfs $1,00 in 2016.
Of de ECB met het aankopen van schuldpapier op de juiste weg is, betwijfelt Rabobank. De coöperatieve bank denkt dat de groei moet worden aangezwengeld door een combinatie van ruim monetair beleid en een stimulerend begrotingsbeleid. Zolang lidstaten geen begrotingstekort groter van 3 procent van het bruto binnenlands product mogen realiseren, blijft sterk herstel uit.
Het lijkt echter in de EU nog not-done te spreken over de 3-procentseis. Groei wordt gezocht in een Europees hefboomfonds waarbij de belastingbetaler grotendeels garant staat voor eventuele verliezen; wat ongetwijfeld zal leiden tot lange discussies over waar en hoe het fonds investeert.
Voor de agribusiness betekent de situatie in elk geval zicht op een sterke daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar en het Britse pond. Daarnaast lijkt de kans groot dat de Euribor-rente die vaak als referentie bij leningen geldt langdurig laag blijft. Momenteel beweegt de Euribor met een looptijd van 3 maanden rond een waarde van 0,082 procent. Helaas betalen ondernemers dankzij risico-opslagen procenten meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.