AlgemeenAchtergrond

Kamer vreest knelgevallen door eisen emissiearme stallen

Den Haag – Een deel van de Tweede Kamer vreest dat met de instelling van nieuwe emissiefactoren voor emissiearme huisvesting nieuwe knelgevallen worden gecreëerd.

Bedrijven die op dit moment een vergunningsprocedure doorlopen kunnen te maken krijgen met nieuwe emissiefactoren. Een aantal Kamerfracties (VVD, SGP, CDA) vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma om een overgangsregeling te maken.

Het CDA meent dat met de voorstellen van Dijksma de schaalvergroting wordt aangejaagd. Familiebedrijven worden gedwongen tot verdere schaalvergroting omdat ze zich genoodzaakt zien  te investeren in nieuwe stallen. Het CDA vraagt de staatssecretaris of ze zich dat realiseert.

In het besluit stelt Dijksma niet alleen emissieplafonds voor  ammoniak voor, maar ook voor fijnstof. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de emissiewaarden weer worden aangescherpt. De PvdA vraagt Dijksma ervoor te zorgen dat het een volgende keer niet zo lang duurt de normen aan te scherpen, als dat nodig is.

Dijksma heeft voorgesteld het besluit voor de emissiefactoren al te laten ingaan voordat het nieuwe stikstofbeleid (PAS) van kracht is. Vanuit de Kamer worden daar vraagtekens bij gezet om verschillende redenen. De VVD zegt dat nog onduidelijk is hoeveel ontwikkelingsruimte er komt voor de veehouderij in de programmatische aanpak stikstof (PAS).

Staatssecretaris Dijksma geeft in haar plannen veehouderijen vanaf 2015 vijf jaar de tijd om aan nieuwe emissieplafonds te voldoen, ongeacht de investeringen in de afgelopen jaren. De VVD vindt dat te kort. De PvdA daarentegen meent dat  er grotere stappen kunnen worden gezet en dat de termijn korter kan zijn voor biggen- of vleesvarkensbedrijven met verouderde stallen.

Beheer
WP Admin