Home

Achtergrond 7 reacties

Kamer vreest knelgevallen door eisen emissiearme stallen

Den Haag - Een deel van de Tweede Kamer vreest dat met de instelling van nieuwe emissiefactoren voor emissiearme huisvesting nieuwe knelgevallen worden gecreëerd.

Bedrijven die op dit moment een vergunningsprocedure doorlopen kunnen te maken krijgen met nieuwe emissiefactoren. Een aantal Kamerfracties (VVD, SGP, CDA) vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma om een overgangsregeling te maken.

Het CDA meent dat met de voorstellen van Dijksma de schaalvergroting wordt aangejaagd. Familiebedrijven worden gedwongen tot verdere schaalvergroting omdat ze zich genoodzaakt zien  te investeren in nieuwe stallen. Het CDA vraagt de staatssecretaris of ze zich dat realiseert.

In het besluit stelt Dijksma niet alleen emissieplafonds voor  ammoniak voor, maar ook voor fijnstof. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de emissiewaarden weer worden aangescherpt. De PvdA vraagt Dijksma ervoor te zorgen dat het een volgende keer niet zo lang duurt de normen aan te scherpen, als dat nodig is.

Dijksma heeft voorgesteld het besluit voor de emissiefactoren al te laten ingaan voordat het nieuwe stikstofbeleid (PAS) van kracht is. Vanuit de Kamer worden daar vraagtekens bij gezet om verschillende redenen. De VVD zegt dat nog onduidelijk is hoeveel ontwikkelingsruimte er komt voor de veehouderij in de programmatische aanpak stikstof (PAS).

Staatssecretaris Dijksma geeft in haar plannen veehouderijen vanaf 2015 vijf jaar de tijd om aan nieuwe emissieplafonds te voldoen, ongeacht de investeringen in de afgelopen jaren. De VVD vindt dat te kort. De PvdA daarentegen meent dat  er grotere stappen kunnen worden gezet en dat de termijn korter kan zijn voor biggen- of vleesvarkensbedrijven met verouderde stallen.

Laatste reacties

 • juur

  Emissie arme stallen moet de standaard zijn in welke omgeving dan ook Die techniek is er om gebruikt te worden Auto`s van jaren 60-70 worden ook niet meer gemaakt en verkocht. Dus aanpassen die handel.

 • Wim Toornstra

  Ja juur hebben we de laatste jaren volop gedaan. Resultaat???
  Ammoniak reductie is nergens te meten.

 • bertes

  iedereen die zegt dat alle stallen moeten voldoen. hebben geen respect voor andere boeren, en denken alleen maar aan uitbreiden. en willen zo snel mogelijk de kleine boer dwingen te stoppen in het voordeel voor de groeiers. dat zie je ook bij de POV. alleen de snelle jongens zitten vooraan.

 • joohoo

  3 weken geleden kon Dijksma de emissie cijfers in de kamer niet eens onderbouwen . Alles was natte vinger werk. gewoon een nieuw rapportje gekocht bij rivm.

 • haam

  laat eerst het bewijs maar geleverd worden dat het helpt want er word nogal veel aan getwijfeld aan alle aannames van mensen die elkaar aan het werk houden . en gaat het net zoals met de poetin boycot wie betaald het gelag ????

 • joohoo

  Zo komen die koeien dus nooit meer buiten!

 • juur

  Erik S het gaat mij om een leefbare omgeving zonder stank. Tot 500 meter rondom die stallen is er behoorlijk minder stank door luchtwassers te plaatsen De luchtwassers verspreiden ammoniak over veel groter gebied. Die natuur gebieden is een onzin verhaal. Waar Nederland veel weggegooid geld aan besteed. En ambtenaren aan het werk houdt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.