Home

Achtergrond

JBS profiteert van goedkoop graan

De beursstemming is met name in de Verenigde Staten en Azië erg positief, maar ook in Europa winnen bedrijven terrein. Opvallend is de koersstijging van JBS.

's Werelds grootste vleesproducent noteerde halverwege maart nog een koers van 7,13 Braziliaanse real, maar woensdag sloot het aandeel af op een koers van 10,57 real. JBS profiteert van een opleving op de Braziliaanse beurs die eerder juist was ingestort door een verkiezingsuitslag die voor veel beleggers teleurstellend was.

JBS profiteert net als andere vleesconcerns als Brasil Foods en Tyson Foods ook van een versnelde daling van de voerprijs. De graanprijs daalt door de aanhoudende druk op de aardolieprijs. De prijs voor een vat Noordzeeolie is gedaald van een top van bijna $115 op 19 juni tot ruim $82 afgelopen woensdag. Omdat in de VS meer dan een derde van de maisoogst in de verbrandingsmotor eindigt, heeft de oliemarkt grote invloed op de maisprijs.

Een lage graanprijs is vanzelfsprekend slecht nieuws voor bedrijven die boeren productiemiddelen leveren. Machinefabrikanten worden het meest getroffen omdat de investeringssommen groter zijn en boeren geen jaar zonder zaden, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest kunnen, maar wel nog een jaar door kunnen met een verouderde of wat te kleine trekker.

Daar komt bij dat John Deere, Case New Holland en Agco (het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra) door hoge graanprijzen de laatste jaren recordaantallen afleverden in de VS en daar ook de productiebasis op hebben ingericht. Volgens analisten van de Amerikaanse bank JP Morgan lagen verkopen 40 procent boven het meerjarige gemiddelde en 100 procent boven de aantallen die voor de enorme ethanol-'boom' gebruikelijk waren.

Eerder verlaagde Agco zijn verwachting voor de inkomsten per aandeel tot $4,10 en $4,30, zo'n 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. De onderneming zegt agressief te snijden in productie. Agco zag het aandeel dit kalenderjaar in waarde overigens veel meer dalen dan John Deere. Het aandeel zakte van bijna $60 naar $43, terwijl een aandeel John Deere zakte van $92 naar een kleine $85.

Het aandeel Associated British Foods daalde voorafgaand aan de presentatie van jaarcijfers met 3 procent, maar maakte daarna een flinke sprong voorwaarts. Het aandeel staat nu op het hoogste niveau sinds juli. Waar British Sugar als onderdeel van het concern blijft worstelen met een lage suikerprijs, profiteert het bedrijf als geheel van een stormachtige expansie van Primark. De kledingwinkelketen opent steeds meer winkels buiten het Verenigd Koninkrijk.
De inkomsten per aandeel zijn het afgelopen boekjaar met 6 procent toegenomen tot 104,1 pence. De directie van het bedrijf waarschuwt voor teveel optimisme. Zo is de herfst tot nu toe vrij warm geweest wat normaliter niet goed is voor kledingverkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.