Home

Achtergrond

Draghi onder vuur

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente die hij berekent aan commerciële banken bij de maandelijkse vergadering gelijk gehouden op het extreem lage niveau van 0,05 procent.

De depositorente is gehandhaafd op 0,20 procent negatief, wat dus betekent dat geld stallen bij de ECB geld kost en niet oplevert. De Euribor met een looptijd van 3 maanden, vaak referentie bij leningen, blijft dus naar verwachting nog wel even op het huidige lage niveau.

De ECB kondigde ook geen nieuwe maatregelen aan om de Europese economie aan te wakkeren. ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukte bij de persconferentie at het eerdere besluit dat de ECB bij een langdurig lage inflatie meer onconventionele maatregelen kan nemen om de economie aan te wakkeren. Daarmee reageerde Draghi op een bericht van Reuters.
In een stuk dat het persbureau deze week publiceerde, staat dat bij verschillende centrale bankiers onvrede bestaat over het beleid en de communicatiestijl van de Italiaan. Draghi zou vergaderstukken laat doorsturen en heel nadrukkelijk het debat sturen. Het is een publiek geheim dat met name de Duitse centrale bank zijn bedenkingen heeft bij het ECB-beleid.
De waarde van de euro was voorafgaand aan de ECB-vergadering gedaald tot $1,248, het laagste niveau sinds 21 augustus. De waarde van de euro ten opzichte van het pond schommelt, maar is over een aantal maanden bezien ook duidelijk dalende. Hoewel de euro in brede zin daalt, zijn er twee belangrijke uitzonderingen: Japan en Rusland.
In het geval van Rusland is de roebel sinds 1 januari 22 procent in waarde gedaald. Het land wordt door een serie westerse landen plus Japan op bepaalde punten geboycot en stelde zelf in reactie een importstop voor voedingsmiddelen in. De economische groei is inmiddels tot nul gedaald. Dat geldt niet voor Japan, maar hier is de yen aan een diepe val bezig nadat de centrale bank de markt verraste met een grote geldinjectie die de economie moet aanwakkeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.