Home

Achtergrond

Beleggers blij met reorganisatie Syngenta

Beleggers reageerden deze week positief op de aankondiging van een grote reorganisatie bij Syngenta door het aandeel te laten stijgen.

De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden wil 1.800 banen schrappen of verplaatsen om de loonkosten fors naar beneden te drukken. De bezuinigingsronde is onderdeel van een programma dat in februari is bekendgemaakt en jaarlijks $1 miljard moet besparen.

Syngenta is het grootste agrochemische concern wereldwijd maar de winstgevendheid blijft de laatste tijd achter bij rivalen als Bayer CropScience en Monsanto. Een deel van de verklaring zou liggen in het relatief hoge aantal werknemers in landen met hoge lonen. Zo heeft Syngenta circa 3.400 werknemers in Zwitserland. Het bedrijf, dat rapporteert in dollars maar veel verdiend in de Eurozone, heeft ook last van wisselkoersschommelingen.
Het aandeel Kerry is de afgelopen week 3,7 procent in waarde gestegen. Beleggers reageren op geruchten dat het Ierse voedingsconcern haar diepvriesdivisie wil verkopen om zich volledig te richten op de meer rendabele ingrediëntendivisie. Het bedrijf zelf zwijgt in alle toonaarden maar volgens Britse media zijn adviseurs van Bank of Ireland al volop in de weer.
De waarde van de business is niet duidelijk. Kerry kreeg de diepvriesactiviteiten als onderdeel van een €238 miljoen kostende overname van de Ierse branchegenoot Golden Vale, in 2001. De activiteiten zijn een beperkt onderdeel van de consumentenvoedingdivisie die vorig jaar €1,6 miljard aan omzet opbracht. Analisten speculeren dat Kerry nog meer zal afstoten.
De divisie voor consumentenvoeding is de laatste jaren steeds minder belangrijk geworden en maakt nu nog maar 28 procent van de totale omzet uit. De resultaten van de divisie blijven achter. Mogelijke kopers voor de diepvriesdivisie zijn Greencore, 2Sisters en het IJslandse Bakkavor. Het nieuws over verkoop volgt op de herbevestiging van eerdere winst- en omzetprognoses enkele weken geleden.
De aandelen van trekkerfabrikanten staan sinds de publicatie van jaarcijfers door John Deere in de min. Het bedrijf uit Illinois zag de winst met landbouwmachines het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar met 20 procent dalen. Topman Sam Allen probeerde de schade nog wat te beperken door de cijfers in historisch perspectief te plaatsen.
Maar Allen kon niet voorkomen dat met name de vooruitzichten voor 2015 beleggers teleurstelden. Met name voor Noord-Amerika, waar de onderneming normaliter meer grote machines met mooie marges afzet, valt de vraag volgend jaar sterk terug. Het aandeel John Deere staat nu met een kleine $87 ongeveer 5,5 procent lager dan bij aanvang van het jaar.
In het kielzog van John Deere zijn ook de koersen van Case New Holland (CNH Industrial) en Agco, het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra gezakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.