Home

Achtergrond

Afwachten op OPEC-landen

In afwachting van de OPEC-vergadering in Wenen stabiliseerden de olieprijzen afgelopen week, rond een prijs van $80 per vat Noordzeeolie.

De olieproducerende landen bespraken donderdag het gezamenlijke productiequotum voor komend jaar. Voorafgaand hieraan zakte woensdag de prijs van Noordzeeolie weer wat verder, met een slotkoers van $77,66 per vat. Dit gebeurde nadat een pre-OPEC-overleg, waarbij onder andere Rusland aanschoof (zelf geen lid van het oliekartel) op niets uitdraaide. Donderdag besloten de OPEC-landen om het huidige productiequota niet verder bij te stellen. Ook komend jaar zullen er door de OPEC-leden dagelijks 30 miljoen vaten ruwe olie uit de grond gepompt worden. Nadat dit nieuws bekend werd, daalde binnen een half uur de olieprijs onder de $75. Naar verwachting zal de uitkomst van dit overleg zijn weerslag hebben op de olieprijs de komende weken. Een aantal landen wilde graag vanwege de aanhoudende lage olieprijzen de productie naar beneden schroeven, maar grootmacht Saoedi-Arabië had daar geen oren naar.

In de dieselprijs is dit inmiddels ook terug te zien. Afgelopen vrijdag zakte deze voor het eerst in drie jaar tijd onder de €1, waarna hij rond dit bedrag bleef schommelen. Donderdag kostte een liter diesel bij inkoopcollectief Farmers4all €0,998, bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord.

De prijzen van stroom en gas daarentegen stegen afgelopen week, zowel voor lange als korte termijn. Dalstroom op 2015 kostte donderdag 41,63 per MWh, voor piekstroom was dit €57,05. De gasprijs was donderdag 29,77 eurocent. Dalende temperaturen spelen bij beide een grote rol. Hierdoor neemt de vraag naar elektriciteit, en gas voor de elektriciteitscentrales die hierop gestookt worden, toe. Verder stegen ook de kolenprijzen, die eerder deze maand nog historisch laag waren, en de CO₂-prijzen, waardoor ook korte termijn stroomprijzen stegen. Nu de temperaturen meer richting de normale waarden voor deze tijd van het jaar gaan is het aannemelijk dat verdere prijsstijgingen zullen volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.