Home

Achtergrond

Aandeel K+S omhoog door instortgevaar mijn

Het aandeel K+S steeg vanaf dinsdag meer dan 8 procent in waarde en daarmee is het aandeel de grote winnaar van de Boerderij Index deze week.

De oorzaak achter de beursrally van de Duitse kunstmestproducent is cynisch: in Rusland is een belangrijke kalimijn van Uralkali gesloten nadat de bodem vlakbij de mijn plotseling veranderde in een gapend gat of 'sinkhole" met een diameter van 30 of 40 meter.

Uralkali, dat overigens op de beurs in Moskou in één dag 21 procent van haar beurswaarde verloor, is naar productiecapaciteit de grootste speler in de markt en circa 2,5 miljoen productie zou op het spel staan. Voor K+S betekent minder kaliproductie meer perspectief, vooral omdat Uralkali wellicht de goedkoopste aanbieder van kali in de markt is.
Het vertrouwen in K+S komt van ver. Vorige week steeg het aandeel K+S na de presentatie van relatief sterke kwartaalcijfers en hogere winstverwachtingen eerst met 6 procent, om voor het einde van de dag weer terug te zakken tot onder de slotkoers van een dag eerder. Aan K+S kleeft het imago van "duurste" producent in een markt die steeds meer om prijs draait.
Nu wordt het echter een optelsom: K+S presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, heeft de winstverwachting voor het hele jaar 12 procent verhoogd en profiteert nu van problemen bij de concurrent. K+S zal misschien sneller dan verwacht terugkeren naar de door het bedrijf gewenste dividenduitkering van 40 tot 50 procent van de aangepaste winst.
Het aandeel Tyson Foods is ten opzichte van vorige week meer dan 8 procent in waarde gestegen. De oorzaak ligt in beter dan verwachte kwartaalcijfers. De Amerikaanse vleesreus zag het afgelopen de omzet mede door de overname van Hillshire met 10 procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De winst daalde wel met 50 procent, maar dat was deels te wijten aan overnamekosten.

De winst komt neer op 35 cent per aandeel. Zonder eenmalige items, zoals overnamekosten, was de winst uitgekomen op 87 cent. De cijfers werden maandag bekendgemaakt en stuwden het aandeel tot een slotkoers van $43,20 op woensdag. Het betreft de hoogste slotkoers sinds 8 juni. Zacks Investment Research kwam na de bekendmaking met een "sterk koopadvies" voor het aandeel.
De aandelen van trekkerbouwers John Deere en Agco staan onder druk. Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van meesterbelegger Warren Buffett verkocht zijn belang van zo'n $360 miljoen in John Deere. Bij Agco, de eigenaar van merken Massey Ferguson, Valtra en Fendt, verkocht topman Martin Richenhagen een fors aantal aandelen. Landbouwprijzen zijn gedaald waardoor boeren minder kunnen investeren in landbouwmachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.