Home

Achtergrond

Toezichthouder roept Britse winkel op 't matje

Londen – De Britse 'adjudicator' ofwel toezichthouder op de gedragscode voor de levensmiddelenhandel heeft supermarkt Tesco gemaand de relaties die het heeft met haar leveranciers onder de loep te nemen. De toezichthouder, Christine Tacon, vraagt Tesco in een brief om het haar ook te melden als er bij een intern onderzoek misstanden aan het licht komen.

Tacon reageert daarmee op de problemen die Tesco heeft moeten melden met de halfjaarcijfers. Die zijn minstens €300 miljoen te hoog opgegeven, omdat Tesco deels inkomsten te vroeg in de boeken zet en anderzijds kosten later boekt. Inmiddels is duidelijk dat het daarbij met name gaat om kortingen en bijdragen die bedongen worden van leveranciers, bijvoorbeeld om een gegarandeerde ruimte in het schap te verkrijgen of om bepaalde hoeveelheden te mogen leveren.

Tesco ligt al langer onder vuur vanwege dit soort afspraken, maar het boekhoudschandaal zet de toezichthouder er nu toe aan de grootste winkelier van Groot-Brittannië op het matje te roepen. "Ik heb Tesco gevraagd om in het interne onderzoek ook mee te nemen of wordt voldaan aan de Groceries Supply Code of Practice (de gedragscode voor de levensmiddelenhandel). Ik heb ook gevraagd om mij te melden als er uit dat onderzoek zaken tevoorschijn komen die in strijd zijn met die code. Als toezichthouder zal ik op basis van die informatie beslissen of er verdere actie nodig is."

Tacon onderstreepte onlangs al op een congres 'dat ik wel degelijk de bevoegdheid heb om in te grijpen en van die bevoegdheid gebruik zal maken als dat nodig mocht blijken'. De Britse toezichthouder is twee jaar geleden ingesteld na jarenlange klachten, ook van de boerenbonden, over de manier waarop de grote supermarkten in het land hun leveranciers behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.