Home

Achtergrond

Strategie Draghi doorkruist door Amerikanen

De wisselkoers wil maar niet hard omlaag. De Europese Centrale Bank (ECB) wil onder leiding van Mario Draghi de wisselkoers verzwakken. Ze lijkt vooralsnog niet erg te slagen in haar opzet.

De euro is op dit moment $1,27 waard, tegen $1,25 aan het begin van de maand. De munt komt van een top van $1,40 dit jaar, maar daalt niet overtuigend meer.

Met een zwakkere euro worden producten uit de Eurozone aantrekkelijker voor kopers uit bijvoorbeeld de VS en Japan en kunnen exporten worden opgevoerd. Belangrijk, want van de binnenlandse vraag hoeft voorlopig niet veel verwacht te worden. Een zwakkere euro helpt bovendien in het gevecht tegen deflatie: het fenomeen dat prijzen dalen.
Lagere prijzen zijn onder meer een gevaar, omdat consumenten aankopen kunnen gaan uitstellen, wat bedrijven weer verder in de problemen brengt. Een zwakkere euro maakt importen duurder en maakt dus dat prijzen wat omhoog neigen.
De campagne van Draghi is met name in Duitsland, dat vindt dat een ECB zich niet moet bemoeien met economische groei, niet onomstreden.  Het monetaire beleid van de ECB wordt doorkruist, omdat de onrust op de financiële markt en de daling van de olieprijs voor de Amerikaanse centrale bank aanleiding is geweest om aan te geven dat het monetaire beleid wel eens wat langer 'ruim' kan blijven.
De rente zal in de VS dus mogelijk minder snel verhoogd worden, en het in hoog tempo opkopen van obligaties nog langer doorzetten. Hierdoor ontstaat druk op de dollar. Dat een euro eind 2014 'maar' $1,20 waard zal zijn geloven de grote banken inmiddels niet meer. Deze waarde zal nu volgens verwachting van analisten pas in het derde kwartaal van 2015 in zicht komen.
In Duitsland is de economische groei inmiddels tot bijna nul gereduceerd en ook elders in Europa is groei teruggevallen. Frankrijk en Italië vragen daarom het recht meer schulden te maken dan eigenlijk Europees is afgesproken en inmiddels is de hoop dat Griekenland spoedig financieel op eigen benen kan staan vervlogen. Het land betaalt een tienjaarsrente op staatsobligaties van meer dan 7 procent.
Opnieuw is dus de vraag of Draghi in november eindelijk die 'monetaire bazooka' in stelling kan brengen en Europa aansluiting kan laten krijgen met de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.