Home

Achtergrond

Rust keert terug op oliemarkt

De oliemarkt kwam afgelopen week weer in een rustiger vaarwater, na een vier maanden durende prijsval.

De prijs stabiliseerde rond de $85 voor een vat Noordzeeolie, waarmee $83,19 van vorige week voorlopig het dieptepunt is geweest. In de loop van de week was er zelfs een stijgende lijn te zien, waarbij donderdag $86,65 genoteerd werd. De prijsstijging werd veroorzaakt door cijfers uit China: de industriële productie bleek daar in september gestegen te zijn. Aangezien China één van de grootste olie-afnemers is, worden de economische ontwikkelingen daar nauw gevolgd. Door deze positieve noot werd voor het eerst in maanden de dalende prijslijn doorbroken, hoewel experts het niet onwaarschijnlijk noemen dat de prijs nog verder zal zakken voor de OPEC-meeting in november.

De dalende trend die deze maand bij de dieselprijs te zien was, bleek ook niet door te zetten. De literprijs bedroeg donderdag €1,026 bij Farmers4all, bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord. Dit was vrijwel dezelfde prijs als afgelopen week, en daarmee is ook hier een vlakke lijn te zien.

Stroom- en gasprijzen bewogen wel, en beiden naar beneden. Groot nieuws op de elektriciteitsmarkt was deze week dat één van de Belgische kerncentrales onverwacht toch weer opgestart kon worden. Tihange 1, die eerder werd stilgelegd nadat er haarscheurtjes in de reactorvaten werden ontdekt, bleek toch startklaar. De Nederlandse stroomprijzen stegen eerder dit najaar, vanwege de verwachting dat België komende winter veel stroom zou moeten importeren door de problemen met kerncentrales. Door de heropening van Tihange zal het stroomtekort bij onze zuiderburen echter een stuk minder nijpend zijn, waardoor de stroomprijzen de komende weken nog verder kunnen dalen. Donderdag ging dalstroom op 2015 voor €40,06 per MWh over de toonbank, ruim een euro minder dan een week daarvoor. Ook de gasprijs beweegt naar beneden nu een oplossing in het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne nabij lijkt. Donderdag bedroeg deze 29,38 eurocent per kuub op 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.