Home

Achtergrond 1 reactie

Rek uit stroomprijs

De verwachting dat de Belgen aankomende winter ontzettend veel Nederlandse stroom zullen aanslepen, lijkt wat te zijn afgenomen.

Hoewel de prijs van dalstroom met €41,74 per MWh op 2015 wat hoger ligt dan afgelopen week bij inkoopcollectief Farmers4all, ligt deze inmiddels wel weer rond het niveau van begin deze zomer. De afgelopen weken hebben de Belgen allerlei maatregelen aangekondigd om de 'stroomcrisis' deze winter te bedwingen, en daardoor lijkt de kooplust op de Nederlandse markt wat afgenomen.

De prijs van piekstroom, die voornamelijk met gascentrales wordt opgewekt, blijft een stuk stabieler. Dit hangt samen met de gasprijs op 2015, die donderdag 30,2 cent per kuub bedroeg. Ook in deze prijs zit de laatste weken weinig beweging, geopolitieke spanningen lijken (voorlopig) hun grip kwijt te zijn op de markt.

Marktanalist Michel Appelhof van Nuon schat in dat de komende jaren weinig spannends te verwachten is op de stroommarkt. "De bewegelijkheid zal afnemen, doordat er steeds meer overgeschakeld wordt naar energie uit kolencentrales in plaats van gascentrales, en de prijs daardoor minder wordt beïnvloed door de gasprijzen. Kolen zijn er ruim voorradig en hierbij zijn we lang niet zo afhankelijk van risicovolle landen, dus waarschijnlijk blijft de prijs de komende jaren rond het huidige niveau." De kolen- en CO₂-prijzen liggen al tijden laag, waardoor de kostprijs van elektriciteit ook lager ligt.

Waar wel grote speling te zien is, is op de dagmarkt van gas. Vrijdag daalde de prijs hier ineens hard, toen Rusland en Oekraïne een deal gesloten zouden hebben over hun gasconflict. Begin deze week gingen deze echter alweer omhoog, toen bleek dat een compromis toch nog verder weg was dan gedacht.

De olieprijs lijkt voorlopig nog niet uit zijn dal te komen. Woensdag lag de slotkoers van een vat Noordzeeolie op $95,25 en in de loop van donderdag daalde dit zelfs tot $92,04. Dit werd veroorzaakt door een mededeling van Saoedi-Arabië, dat liet weten de prijzen die zij voor olie vragen aan Aziatische landen te gaan verlagen. Eerder werd verwacht dat de Opec-landen de prijs niet onder de $90 zullen laten komen, maar inmiddels komt deze wel dicht in de buurt.

Eén reactie

  • koestal

    ook is er minder vraag doordat veel ondernemers zonnepanelen hebben aangeschaft en deze stroom in de plaats komt van andere stroom

Of registreer je om te kunnen reageren.