Home

Achtergrond

Nutreco breekt door €40 grens

Het aandeel Nutreco is na een periode 'hoog' in de €39 euro te hebben gehangen eindelijk de €40-grens doorbroken.

Steeds meer geluiden duiden erop dat een overnamebod door SHV zal worden opgevolgd door een hoger, tweede bod, of zelfs tegenbod. Beleggersclub VEB heeft alvast een heleboel vragen bij de directie van het voerconcern in Amersfoort neergelegd.

Deze week publiceerde Rabobank een minder dan dolenthousiast rapport over het overnamebod van SHV op Nutreco. Het bod, €40 per aandeel, is volgens de marktvorsers redelijk maar geen 'knock-out'-bod. Rabobank wijst erop dat een overname door SHV niet per se in het belang is van de aandeelhouders van de producent van visvoer en premixen en speciaalvoer.
SHV, een enorm conglomeraat dat eigendom is van de familie Fentener van Vlissingen, heeft nog helemaal geen portefeuille opgebouwd in de agribusiness. Synergievoordelen zijn er dus niet. Rabobank verwacht dat SHV het bod zal verhogen tot €44 om Nutreco inderdaad in te lijven. Een tegenbod van bijvoorbeeld DSM of Cargill is pas kansrijk vanaf €48.
Het aandeel staat reeds boven de geboden overnamesom en Rabobank geeft advies het aandeel vast te houden. Eerder verlaagde ook ABN Amro het advies van kopen naar vasthouden. Het koersdoel is door Rabobank wel verhoogd van €40 tot €42,50. Daarmee is de bank positiever dan ABN Amro maar ook het Belgische KBC, die blijven rekenen met €40.
K+S is ondertussen de grote winnaar van de week op de Boerderij Index. Het aandeel noteerde gedurende een groot deel van 2013 nog een waarde aan van ruim boven €30. Na een lange depressie klimt de Duitse producent van kali en zout voorzichtig uit het dal. Sinds vorige week steeg het aandeel ruim 6 procent in waarde.
Dat kwam deels doordat een paar analisten met fors betere ramingen voor het derde kwartaal over de brug kwamen. Marc Gabriel van Bankhaus Lampe raadt aan het aandeel te kopen. De analist verwacht dat in het derde kwartaal de operationele winst met 15 procent zal toenemen. De prijs van kali verbetert nu de vraag weer wat aantrekt en kostenbesparingsprogramma's hebben volgens Gabriel meer succes dan aanvankelijk gedacht.
Analist Christian Faitz van financieel dienstverlener Kepler Cheuvreux is eveneens positief gestemd en acht het goed mogelijk dat de onderneming de verwachtingen in het derde kwartaal heeft overtroffen. En dan wel vooral omdat de vraag in Brazilië naar kali toeneemt tot recordniveaus.  Prijzen verbeteren aantoonbaar. In september verkocht Uralkali, één van de grootste producenten wereldwijd, voor $380, waar vorig jaar de prijs richting $300 ging.

Of registreer je om te kunnen reageren.