Home

Achtergrond 1 reactie

Nutreco 41 procent in de plus

Het was vorige week slecht weer op internationale beurzen, maar deze week is de lucht weer wat geklaard.

Veel investeerders stappen voorzichtig op de lagere koersen weer in, wat onder meer duidelijk te zien is bij Pepsico. Bij Nutreco is daarentegen sprake van een ware run op aandelen. In een week tijd won het aandeel ruim 40 procent aan waarde, een voor elke beurs zeldzaam percentage.

De koers vloog omhoog nadat SHV dinsdag bekendmaakte Nutreco over te willen nemen voor een kleine €2,7 miljard (€40 per aandeel). Het bod komt neer op een premie van bijna 40 procent op de slotkoers van maandag en het management ondersteunt het bod. SHV is een conglomeraat van bedrijven, volledig in handen van de familie Fentener Van Vlissingen.
Nee, er zijn geen synergievoordelen, want de agrarische sector is voor SHV nieuw. Maar het is volgens topman Knut Nesse aanzienlijk makkelijker voor Nutreco te bouwen aan haar mondiale strategie zonder voortdurend opgejaagd te worden door kwartaalcijferdruk van talloze aandeelhouders. Toch geloven  weinigen dat het bod geaccepteerd zal worden.
Analist Gerard Rijk van SNS Securities onderschrijft de analyse van Nesse dat SHV als aandeelhouder meer lucht biedt door te groeien op verre markten zoals Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Het bod is volgens hem aan de lage kant, vooral vanwege het sterke groeiperspectief van de producent van visvoer, premixen en speciaalvoer. Aandelenvolgers bij Rabobank denken er precies zo over.
Het bod komt neer op 13,7 maal het operationele resultaat (ebit) van vorig jaar, en lijkt daarmee redelijk. Cargill nam in 2011 Provimi over voor 12,5 keer het operationeel resultaat. Provimi werd toen ook beheerd door Nutreco en DSM. De voermarkt is nog altijd zeer versnipperd. Zelfs met Provimi al in haar zak kan Cargill dus gewoon bieden op wereldmarktleider Nutreco.
Voor DSM lijkt overname van Nutreco bovendien de laatste kans enigszins snel een grote speler in de markt voor voer op te kopen. Loopt DSM Nutreco mis, dan wacht een langdurig en relatief duur proces van het opkopen van kleinere spelers, die dan ook nog met elkaar moeten leren samenwerken. De kans op een tegenbod lijkt dus groot en de kans dat de overnemende partij uiteindelijk euro's meer per aandeel zal betalen is redelijk.
Bij grote aandeelhouders als pensioenfonds ABP en Nationale Nederlanden wordt vooralsnog lauw gereageerd op het bod, dat mogelijk gedrukt wordt door een aantal kortlopende problemen bij Nutreco. Het bedrijf probeerde vergeefs haar mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal te slijten en verloor enkele belangrijke klanten.

Eén reactie

  • GEOFARM

    Tja, van al die overnames wordt het er allemaal niet leuker op voor de eindgebruiker. Wij zijn nu ruim 12 jaar klant bij Shurgain (Nutreco) en je kunt nu al merken dat de tijden zijn veranderd. De managers worden vervangen door snelle jongens uit een compleet andere sector, terwijl dat aan de andere kant van het personeels bestand duidelijk wordt beknibbelt aan het loon, door b.v. iedereen die het stuurwiel van de bulkwagen kan vasthouden wordt ingehuurd, of ie nu wel of geen affiniteit heeft met de agrarische sector. Banden met renommeerde bedrijven zoals Hendrix-utd werden verbroken. Je krijgt een beetje het gevoel van ' Zelfde circus met nieuwe artiesten' Toch maar eens naar een ander circus gaan kijken dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.