Home

Achtergrond 2702 x bekeken

Laagste dieselprijs sinds augustus 2011

Dalende prijzen waren afgelopen week de teneur op de energiemarkt. Olie, stroom en gas werden goedkoper. Daarnaast daalt de dieselprijs mee met de olieprijs.

In eerste instantie bleef deze een aantal weken rond de € 1,07 per liter hangen, maar afgelopen week was al een daling te zien en deze trend zette zich deze week voort. Diesel kostte gisteren € 1,021 per liter bij inkoopcollectief Farmers4all, bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord. Dit is de laagste prijs sinds augustus 2011. Richard Kimmann, eigenaar van Farmers4all, verwacht dat de prijs de komende week nog verder gaat dalen. “Het zou me niets verbazen als de prijs onder de €1 komt.”

De olieprijs is al sinds juni aan het dalen, maar het duurt vaak langer voor dit terug te zien is in de dieselprijzen. Zowel omdat oliemaatschappijen nog voorraad hebben die wel duurder is ingekocht, als doordat de dieselprijs voor de helft uit accijnzen bestaat en daardoor minder bewegelijk is dan de prijs van ruwe olie.

Deze bereikte afgelopen week weer een nieuw dieptepunt. Een vat Brent-olie kostte woensdag $ 85,27, weer $ 5 lager dan een week geleden. De bodem lijkt ook nog niet bereikt nu grote olieproducerende landen als Saoedi-Arabië, Iran en Irak volop blijven produceren en de prijzen korten voor hun afnemers. Amerikaanse kranten spreken over een kunstmatige prijsdaling, om de schalieolie uit de Verenigde Staten uit de markt te werken. De verzamelde olieproducerende landen (OPEC), waar de Verenigde Staten geen deel van uitmaken, zouden met deze lage prijzen proberen om de Amerikaanse productie van schalieolie af te remmen. Mocht OPEC hierop aansturen, dan zou de prijs de komende weken verder moeten dalen.
Het internationale energie-agentschap publiceerde dinsdag een rapport waarin het break-even-punt van ruwe olie rond de $ 80 per vat werd geschat.

Ook stroom- en gasprijzen daalden afgelopen week. Dalstroom op 2015 kostte gisteren € 41,31 per MWh. De gasprijs bedroeg gisteren 29,75 cent per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.