Home

Achtergrond 12 reacties

Euribor gaat nog verder omlaag

Banken verwachten dat de Euribor-rente met een looptijd van drie maanden de komende tijd blijft dalen.

De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, staat momenteel op ongeveer 0,09 procent. Volgens ING zal het rentepercentage in het vierde kwartaal dalen tot 0,03 procent en in het eerste kwartaal van 2015 op ongeveer 0,01 staan.

De Amsterdamse bank verwacht dat de Euribor drie maanden ten minste tot en met het derde kwartaal van 2015 op dit extreem lage niveau zal blijven staan. ABN Amro verwacht eveneens dat de Euribor verder zal dalen tot vrijwel nul bij begin 2015. Banken geven geen inzicht in risico-opslagen maar duidelijk is dat de basisrente die een bedrijf betaalt zelden zo laag was.
De EU is de grote uitzondering: in de VS loopt de interbancaire rente volgens ABN Amro op van 0,23 procent nu tot 1,3 procent over twaalf maanden. In het Verenigd Koninkrijk zal de rente naar verwachting in dezelfde periode toenemen van 0,56 naar 1,5 procent. In Japan is sprake van een relatief stabiele rente van ongeveer 0,2 procent.
De Euribor neigt omlaag sinds de Europese Centrale Bank (ECB) in september tot verrassing van velen de rente die het berekent aan commerciële banken met 10 basispunten verlaagde tot  0,05 procent. De renteverschillen maken dat geld 'goedkoper' blijft in de Eurozone en de wisselkoers van de euro dus omlaag zal gaan. Dat is goed nieuws voor de export.
De laatste maanden is de waarde van de euro wel afgenomen, maar toch minder dan verwacht. Ten opzichte van vorige week is de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond juist toegenomen. De huidige waarde ligt op $1,274 en 0,8 pond. Analisten voorzien een daling tot $1,15, waarmee het laagste niveau sinds 2003 bereikt wordt.
De druk op de munt wordt versterkt door de zwakke economische prestaties en de verwachting dat druk op prijzen de ECB ertoe noopt meer geld in het systeem te pompen. De verwachting is dat de ECB vooral geld zal printen om obligaties van moeizaam draaiende landen en grote ondernemingen, lees banken, in Zuid-Europa te steunen.
De vraag is of de ECB doortastend kan optreden, want Duitsland is geen voorstander van een ECB die slecht gedrag maar blijft belonen door schuldpapier op te kopen en actief probeert de waarde van de euro te ondermijnen.

Laatste reacties

 • alco1

  ' ECB geld zal printen!!! '
  Hebben ze nou nog niet in de gaten dat het finaal mis zal gaan.
  Geld moet binnenkomen door spaarders. Alleen dat geeft garantie voor de toekomst.
  Ook hier moet marktwerking zijn werk doen. Bij te lage rente wordt er niet meer gespaard en kan er onverantwoord geleend worden.

 • Matthijs Verhagen

  @ Alco: En wat is dan het economisch nut van sparen? Economie is vrij simpel. Geld bijdrukken devalueert de munt, en verhoogt de inflatie. Gevolg; betere concurrentiepositie, economie leeft op door meer export. Positief gevolg van inflatie: geld wordt minder waard, dus consumenten besteden het liever NU ipv te sparen voor straks. Een tweede impuls voor de economie. Geld moet zeker niet binnenkomen door spaarders. Sparen zet een economie op slot.

 • Sjaak

  @Matthijs Verhagen

  Klinkt goed, maar wat ging er fout dan in de jaren '30...?
  En waarom zou de geschiedenis zich niet kunnen herhalen...?

  Ben het helemaal eens met Alco1.
  De oorzaak van de huidige crisis is de irreeële exorbitante groei van het verleden, op basis van té hoge schulden.
  De financiële markten moeten eerst weer in balans zijn, voordat er sprake kan zijn van een gezonde groei.

  De geschiedenis leert ons dat het genezen van de 'kwaal', net zo lang duurt als de 'kwaal' zelf en zachte heelmeesters maken stinkende wonden....
  Geld bijdrukken is zo'n lapmiddel, wat gruwelijk gaat 'stinken'....

 • Jan Cees Bron

  Sjaak en Alco: een zwakkere euro is gunstig voor de export en je zou kunnen beargumenteren dat de EU zo ongeveer als enige machtsblok geen actief wisselkoersbeleid voert. De drie grootste economieën ter wereld, de VS, China en Japan, doen het in elk geval. Het is niet geheel onomstreden, maar sommige economen wijzen ook op inflatie als een middel om de schuldenlast beter draaglijk te maken. Zie dit oudere artikel van The Economist. http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2011/06/escaping-debt-crisis

 • Mozes

  Schuldenlast beter dragelijk maken door inflatie is wat Zuid Europa wil, incluis Franrijk. Het gevolg is wel dat onze pensioenreserves verdampen. Bij hoge inflatie gaat Zuid Europa in feite zijn schuld afwaarderen ten koste van Noord Europa.

 • Jan Cees Bron

  Mozes, dat de inflatie de waarde van het pensioen aantast, is een sterk punt. Nederland staat met een bijna uniek pensioensysteem in vrees hiervoor mogelijk vrij alleen.

 • cocoma

  Volgens mij komen er toch de nodige problemen aan, bijv om de 'economie' te stimuleren de rente nog verder verlagen dat gaat bijna niet. Als consumenten en bedrijven de hand op de knip houden dan kan er zelfs deflatie ontstaan, het geld wordt dan meer waard. Bedijven en consumenten die nu veel lenen maar weinig of geen extra winst weten te generen kunnen dus in grote moeilijkheden komen.

 • John*

  door het verlagen van de euribor helpt de ecb de banken door de crisis heen en het voldoen van de basel eisen. de klanten merken er door de hoge opslagen niet veel van waardoor op deze manier de kassen flink gespekt worden.

 • alco1

  Jan Cees Bron.
  Een zwakkere euro is gunstig voor de export, daar heb je groot gelijk in.
  Maar je kunt het ook zien als een rapport cijfer.
  En een slecht cijfer kun je gemakkelijker verbeteren dan een hoog cijfer.
  Nu de vraag: Ben je een goede student als je een drie verhoogt naar een vier, of dat je stabiel blijft op een acht.

 • alco1

  En Mathijs. Wat gebeurde er toen DSB spaarders weg liepen????

 • Mels

  Kortom. Zuid EU eruit kieperen. Grenswachten weer op hun post en Straatsburg en Brussel opheffen. EU was/is een mooie gedachte maar wie niet goed op de centjes past moet eruit gekiepert kunnen worden en daarmee alle voordelen kwijt zijn. Dat moet dan dus niet alleen voor het zuiden gelden. Dat zou de stok achter de deur moeten zijn die er nu niet is dan alleen een financiele boete van de bodemloze put zelf waardoor landen nog dieper in de problemen komen. EU als economische samenwerking is het beste idee ooit.

 • Jan Cees Bron

  Alco, heel terechte opmerking.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.