Home

Achtergrond

Energieprijzen stabiliseren

De rust is wedergekeerd op de energiemarkten. De prijzen van olie, stroom en gas stabiliseren zich allen, maar wel op een lager niveau dan afgelopen jaar.

Vooral de olieprijs ligt significant lager na vier maanden van prijsdalingen, maar ook stroom en gas bewegen onder het niveau van 2013. Oorzaak is vooral vraag en aanbod, waar van beide kanten weinig beweging in lijkt te zijn. Van olie en gas is er voldoende voorraad en gestaag doorlopende productie. Op de elektriciteitsmarkt heeft de verwachte vraag vanuit België een tijd lang de prijs opgevoerd en nu deze verwachting is weggevallen is de prijs weer gedaald en lijkt het voorlopige prijspeil te bereikt. Daarnaast is het weer momenteel erg zacht voor de tijd van het jaar, waardoor voorraden nog niet aangesproken hoeven te worden.

De olieprijs bedroeg donderdag $87,47 per vat Noordzeeolie, net geen dollar meer dan de week daarvoor. De markt lijkt daarmee voorlopig twee weken terug het dieptepunt bereikt te hebben. Afwachten is het nog altijd op de OPEC-vergadering eind november. Deze week kondig de secretaris van de organisatie al aan dat het niet waarschijnlijk was dat de olieproductie flink teruggeschroefd zal worden, in navolging van eerdere signalen die erop wijzen dat het oliekartel voorlopig niet zal ingrijpen. Amerikaanse analisten lieten al weten dat bij de huidige prijzen nagenoeg alle Amerikaanse schalie-oliewinning nog altijd lucratief is, dus ook van die kant wordt niet verwacht dat de productie de komende maanden zal afnemen.

De dieselprijs van Farmers4all is deze week wel gestegen ten opzichte van vorige week, en staat nu op €1,036 per liter bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord. Daarmee loopt deze weer verder weg van de €1,01 die twee weken geleden even te zien was.

De stroomprijs op 2015 was donderdag €40,39 per MWh voor dalstroom, en €55,57 per MWh voor piekstroom. Daarmee lagen beiden rond het niveau van vorige week. De gasprijs bewoog in dezelfde lijn mee, na een paar weken van daling was nu een lichte plus te zien met een prijs van 29,48 cent per kuub voor 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.