Home

Achtergrond

Duitsland stevent af op periode met minder goede groeicijfers

De waarde van de euro schommelt rond een koers van $1,26. De algemene verwachting is dat de druk op de euro verder zal toenemen naarmate de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, stimuleringsmaatregelen voor de economie terugschroeft. De euro kan bovendien een deuk oplopen als de Duitse economie als groeimotor van de eurozone stilvalt.

In dat scenario is het plezier van een goedkope euro voor de export minder dan de last van een zwak Duitsland. Meer dan een kwart van de Nederlandse agrarische exporten gaat naar Duitsland. De machtige Duitse retail maakt in belangrijke mate de prijs voor Nederlandse producten die doorgaans vooral binnen Europa verkocht worden.

Het lijkt er toenemend op dat Duitsland na enkele vette jaren afstevent op een periode met magere groeicijfers. In augustus daalde de industriële productie met 4 procent. Was in het tweede kwartaal nog sprake van een lichte economische groei, voor het derde kwartaal wordt gevreesd voor een lichte krimp.
ING vindt speculatie over een Duitse recessie voorbarig. Duitsland exporteert meer dan andere landen naar verre bestemmingen en hier is geen sprake van een teruggang. Sterker: juist Duitsland kan met haar internationale topmerken in de VS profiteren van een oplevende economie.
Tegelijk waarschuwt het IMF dat de Duitse staat investeringen moet opvoeren om de economie aan te jagen. Zonder een sterk Duitsland wacht de Eurozone aldus het IMF meer ellende.
Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro twijfelt of het IMF niet te pessimistisch is. De verwachte groei van de wereldeconomie is slechts met 0,1 procentpunt verlaagd en de organisatie gaat uit van een groeiversnelling van de wereldeconomie van 3,3 procent in 2014 naar 3,8 procent in 2015. Niet slecht, aldus De Jong, aangezien het gemiddelde sinds 1980 3,5 procent bedraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.