Home

Achtergrond

Duitse oppositie ECB groeit

De Duitse oppositie tegen het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zwelt aan. Met het beleid treedt de ECB buiten haar mandaat, aldus de Duitsers.

Ze vinden dat de Eurozone concurrentiekracht moeten halen uit een sterker bedrijfsleven en niet uit inflatie of een lagere waarde van de euro die de export moet helpen aanwakkeren.

De ECB besloot onlangs de rente opnieuw te verlagen tot 0,05 procent, het laagste niveau van alle industriële grootmachten. Nergens lenen commerciële banken zo goedkoop als in de Eurozone.
De ECB kondigde vorige week in Napels een ambitieuzer dan verwacht opkoopprogramma van privaat schuldpapier aan. In de praktijk worden Zuid-Europese banken die moeilijk herfinancierbaar zijn geholpen. Markten reageerden negatief. De aankondiging werd gezien als een teken dat de Eurozone er toch zwakker voor staat dan je misschien zou mogen verwachten, zes jaar nadat de financiële crisis toesloeg. De VS heeft een inflatie van 2 procent en rekent op 2,2 procent groei van de economie. Het Verenigd Koninkrijk kent een inflatie van 1,6 procent en een groei van 3 procent.
De Eurozone heeft een problematisch lage inflatie van 0,5 procent en een verwachte groei van minder dan 1 procent. De situatie met Rusland kan deze groei nog drukken. Overheidstekorten lopen niet zo snel als bedoeld terug. Sterker: Frankrijk heeft als tweede economie van de Europese Unie officieel het doel te voldoen aan de Europese normen laten varen.
In Duitsland nemen zorgen toe. Voorzitter Hans-Werner Sinn van het gerenommeerde Ifo-instituut voor economisch onderzoek, eist dat Berlijn een einde maakt aan de vrijpostigheid die de ECB onder de Italiaan Mario Draghi tentoonspreid. Eerder stapten twee voorzitters van de Bundesbank, Jens Weidmann en Axel Weber op, evenals ECB-econoom Jürgen Stark.
Ze zijn bang dat Europa niet concurrerender wordt en het beleid van de ECB neerkomt op een blijvende nivellering in Europa. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat het een storm in een glas water blijkt te zijn. Europa gaat volgens hem de goede kant op; de ogen moeten worden gericht op te weinig herstel in opkomende economieën als Brazilië en China.
De euro blijft door het beleid van de ECB ondertussen wel aan waarde inleveren en dat is goed voor de export. Een euro is nu $1,26 waard en daarmee staat de euro tegenover de Amerikaanse munt op het laagste niveau sinds 5 september 2012. In mei noteerde de euro nog vlakbij een waarde van $1,40.

Of registreer je om te kunnen reageren.