Home

Achtergrond

Druk op koersen Syngenta en Monsanto

Bij aanvang van het vierde kwartaal staan de meeste bedrijven op de Boerderij Index op winst ten opzichte van de slotkoers van 2013. De vraag is of de beurs de herfst en winter goed doorstaat.

Er zijn veel vraagtekens: maken centrale banken hun reddingsplannen voor de economie waar, wat betekent hun beleid voor wisselkoersen en wat gebeurt er met agrarische grondstoffen?

De afgelopen week stonden 21 van de 25 aandelen in de min. De druk op de prijs voor graan en soja duwt al wekenlang de koersen van bedrijven die productiemiddelen leveren aan boeren omlaag, zoals kunstmestgigant Yara, trekkerfabrikant John Deere en producent van zaden en bestrijdingsmiddelen Syngenta.
Analist Virginie Boucher-Ferte van Deutsche Bank handhaaft een koopadvies voor Syngenta. De Zwitserse onderneming zou volgens haar goed het doelwit kunnen worden van een concurrent die het over wil nemen of van een activistische aandeelhouder. De druk voor het management 'te leveren' is volgens haar immens.
De analyse van Boucher-Ferte komt niet uit de lucht vallen. Dow Chemicals heeft eerder aangegeven de landbouwbusiness richting het einde van dit decennium te willen verlaten. FMC wil Cheminova overnemen en geruchten dat Monsanto het op Syngenta gemunt heeft, houden aan. Bayer en BASF vergroten hun belang in de zadenindustrie.
Monsanto is de grootste producent van zaden ter wereld en Syngenta is de grootste producent van bestrijdingsmiddelen. Een overname zou in zekere zin een win-winsituatie kunnen zijn. Monsanto heeft een goed gevulde kas. Boucher-Ferte schrijft dan ook dat in dit licht de 'strategische waarde van Syngenta niet mag worden onderschat'.
Niet iedereen is zo enthousiast. Het aandeel Syngenta beweegt rond 297 Zwitserse franc, vlakbij de bodem van de laatste 52 weken en ver van de top van 373 franc die ongeveer een jaar geleden werd opgetekend. De daling ligt goeddeels aan gedaalde inkomens van boeren, maar Syngenta verloor ook marktaandeel in Noord-Amerika en kan schade lijden door claims in verband met door China afgewezen mais.
Analisten van Berenberg voegen daar aan toe dat de pijplijn nieuwe producten van Syngenta minder goed gevuld lijkt dan bij concurrenten het geval is. Dan is er nog het wisselkoersspook. In een wereld van centrale banken die proberen de munt te drukken, is een bedrijf dat in keiharde Zwitserse francs rekent in het nadeel. Zij verruilden hun koopadvies dan ook voor een advies het aandeel vast te houden.
Het is ook mede de val van de euro die Amerikaanse aandelen wat onder druk zet. Het aandeel Monsanto verloor de afgelopen week 4 procent. Er zijn bovendien vraagtekens bij de snelheid waarmee nieuwe genetisch gemodificeerde soja aanslaat in Zuid-Amerika. The Street handhaaft vooralsnog een koopadvies.

Of registreer je om te kunnen reageren.