Home

Achtergrond

Dollarkoers stijgt verder

De dollarkoers is in september gestegen. Een euro is nu $1,26 waard tegen nog bijna $1,40 in mei. De dollar neemt in waarde toe omdat de Verenigde Staten economisch beter presteren dan de eurozone.

Bovendien worden in de VS verruimende maatregelen om de economie te stimuleren teruggedraaid en in Europa juist opgevoerd.

Volgens ABN Amro houden markten er rekening mee dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog meer stappen zal zetten om de economie van de eurozone aan te jagen. De Amsterdamse bank ziet dit scenario net als het meest waarschijnlijke. Toch heeft ABN Amro de raming voor de dollarkoers bijgesteld van $1,28 naar $1,25.
Wanhoop is wellicht overdreven, maar feit is dat de ECB er sinds de aanvang van de financiële crisis in 2008 niet in geslaagd is markten definitief te kalmeren. Begin september verlaagde de ECB totaal onverwacht de beleidsrente met 10 basispunten tot 0,05 procent. De Euribor-rente met een looptijd van drie maanden ligt stabiel heel laag, vlakbij 0,08 procent.
Vooralsnog leidt de maatregel ertoe dat banken goedkoper kunnen lenen dan ooit, maar voor het MKB blijft het verkrijgen van kredieten een structureel probleem. Banken geven de lage rente die ze zelf betalen niet door aan klanten, ten minste deels omdat ze van de politiek meer vet op de botten moeten krijgen.
De ECB speculeert al even over onconventionele middelen. In eerste instantie gaat de ECB wat voorzitter Mario Draghi bepaalde slechte leningen uit Zuid-Europa opkopen. Het betreft schuldpapier dat eigenlijk niet voldoet aan de normen van de ECB.  Relatief veel Zuid-Europees schuldpapier heeft de zogeheten 'junkstatus'.
Banken in landen als Griekenland en Cyprus hangt het het risico van wanbetaling boven het hoofd. Het beperkt ze in hun mogelijkheden geld uit te lenen. Als ze geld uitlenen, kiezen ze sneller voor grote bedrijven. Die hebben vaak meteen een grote som geld nodig, maar het risico op wanbetaling is bij hen wel veel kleiner. Bovendien is het voor de bank duurder veel kleine leningen te verstrekken.
Hoe ver hij kan gaan, hangt sterk af van de Duitse bereidheid om de centrale bank steeds meer een aanjager van de economie te maken. De Duitsers zien de ECB in de traditie van de Bundesbank als een inflatiebewaker. De inflatie in de Eurozone is met 0,3 procent in elk geval problematisch laag. Het doel, onder maar vlakbij 2 procent, ver weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.