Home

Achtergrond

Beurskoersen in de min door groeicijfers

Ten opzichte van vorige week zijn de beurskoersen fors gedaald. De oorzaak ligt vooral in tegenvallende groeicijfers in met name Duitsland, die herstel in de Eurozone in de weg kunnen staan.

Daar komen toenemende zorgen bij over gebrek aan groei in bepaalde opkomende economieën, en dan met name Rusland en Brazilië.

Aandelen van bedrijven in de agribusiness reageerden deze week tevens op nieuwe graanprognoses van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA. De verwachte beschikbaarheid van graan is verlaagd. Dat kan resulteren in wat hogere voerkosten voor voedingsverwerkers en vleesproducenten. Ze verloren deze week procenten aan beurswaarde.
Duurder graan leidt ook tot hogere inkomens voor akkerbouwers en dus meer mogelijkheden voor producenten van trekkers, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest hun product af te zetten. Het zijn juist bedrijven in deze sectoren die de afgelopen maanden veel inleverden. Maar de wereld produceert nog wel altijd 17 miljoen ton graan méér dan het verbruikt. Het algemene beeld dat graan relatief laaggeprijsd zal blijven, is niet aangetast.
De Amerikaanse bank Citigroup heeft deze week haar "koop"-advies voor het aandeel Archer Daniels Midland (ADM) herbevestigd, maar heeft het prijsdoel verlaagd van $56 naar $52. Het agriconcern staat momenteel op een koers van zo'n $43 en raakte de afgelopen 52 weken een bodem aan van $36 en een top van $52. ADM is na Cargill de grootste handelsonderneming in granen.
Andere analisten zijn meer optimistisch over het aandeel. Analisten van Zacks gaan uit van een prijsdoel van $60 terwijl onderzoekers van Argus hun prijsdoel eind augustus, toen de richting van de graanmarkt al duidelijk was, verhoogde van $49 naar $57. Bij lage prijzen zijn prijsfluctuaties minder scherp, en dus de kans marge te maken voor handelshuizen minder groot, maar een recordoogst vergroot wel de totale handel.
Bovendien wordt in de markt gespeculeerd over de Chinese vraag naar mais, die wel eens groter kan uitpakken dan de laatste paar jaar het geval was. Tenslotte hebben bedrijven als ADM, Bunge en Cargill de afgelopen jaren hun posities in de bio-ethanolsector vergroot. De laatste jaren werden marges in deze divisies weggevaagd door de hoge maisprijs.
Over het effect van de duikelende suikerprijs op het aandeel Südzucker bestaat minder onenigheid. Het aandeel blijft instorten en staat nu op bijna de helft van de prijs bij aanvang van het jaar. Oogsten zijn groot, wereldwijd maar ook in Europa. De "Schrumpfung" wordt bovendien ondersteund door het zicht op het afschaffen van de suikerinterventie in 2017, waarmee de vaak lagere prijzen op de wereldmarkt bepalend wordt.
Daar komen de problemen bij dochteronderneming CropEnergies bij. Waar in de VS en Brazilië de markt voor bio-ethanol voorzichtig aantrekt, blijft de malaise in Europa compleet.

Of registreer je om te kunnen reageren.