Home

Achtergrond

Wisselkoers zit Europese bedrijven dwars

Zowel Unilever als DSM meldden deze week tegenvallende resultaten. Eén van de hoofschuldigen: de 'harde' euro. Even leek een zwak banenrapport in de VS de euro weer naar nieuwe hoogten te stuwen ten opzichte van de dollar maar meer data over de Amerikaanse economie maakten hier snel een einde aan.

De euro blijft vooralsnog schommelen rond een waarde van 1,36 dollar maar analisten blijven van mening dat een daling naar 1,20 over de middellange termijn niet kan uitblijven als de VS beter blijft presteren dan de Eurozone.

De impact van wisselkoersen is groot. Unilever zag in 2013 de omzet met 3 procent krimpen terwijl volgens het concern zonder wisselkoerseffecten de omzet nog gestegen ten opzichte van 2012. De krappere beschikbaarheid van liquiditeit biedt nog altijd steun aan de euro, aldus ABN Amro, maar verhoogt ook de kans op verruimende maatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB).
Onder verruimende maatregelen wordt een renteverlaging of het opkopen van schuldpapier verstaan. Beide zouden de waarde van de euro ondermijnen. De ECB heeft in navolging van de Amerikaanse en Britse centrale bank aangegeven voor een langere periode de rente die het berekent aan commerciële banken laag te willen houden, uit vrees dat aantrekkende economische groei te snel leidt tot hogere leenkosten voor bedrijven. Hogere leenkosten leiden tot minder investeringen en dus groei.
De ECB-rente bedraagt momenteel 0,25 procent en zal daar volgens de meeste analisten nog tot en met 2015 op dit niveau blijven. De Amerikaanse Federal Reserve houdt ook 0,25 procent aan maar zal naar verwachting toewerken naar 1,50 procent in 2015, denkt ABN Amro. De Bank of England zal eveneens de rente voorzichtig verhogen richting volgend jaar. Een lagere ECB-rente is niet helemaal onmogelijk. Hoewel de rente historisch laag staat, kan ze nog omlaag. Japan hanteert al langere tijd een rente van 0,10 procent.
Het Euribor rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt rond een waarde van ongeveer 0,30 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, zal naar verwachting pas in 2015 oplopen naar 0,40 procent. Bedrijven betalen in de praktijk procentpunten meer aan risico-opslagen en marge voor de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.