Home

Achtergrond laatste update:31 jan 2014

Syngenta omlaag door GMO-zorgen

Slechts één bedrijf op de Boerderij-Index zag haar beurskoers deze week stijgen: Fonterra. Certificaten van aandelen in de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant stegen 5 procent in waarde ten opzichte van vorige week.

Elders werd de stemming vooral gedrukt door enerzijds de forse problemen waarmee sommige opkomende economieën kampen, wat resulteerde in diverse renteverhogingen en dalende wisselkoersen, en anderzijds het afbouwen van steunmaatregelen door de Amerikaanse centrale bank.
Op Wall Street lag het handelsvolume woensdag 26 procent hoger dan het gemiddelde niveau in de laatste drie maanden. De Amerikaanse beurs sloot de dag af op het laagste niveau sinds november 2013. Beleggers reageren op het afbouwen van steunmaatregelen maar vooral op het gebrek aan interesse van de Federal Reserve in de oplopende risico's in opkomende economieën. Op zichzelf is die desinteresse wel begrijpelijk: de Amerikaanse economie is relatief gesloten en als kapitaal door een crisis aldaar terugkeert naar de VS, is dat mooi meegenomen.
Syngenta verloor van de 25 aandelen die onderdeel uitmaken van de Boerderij Index deze week het meeste terrein. Het aandeel schommelt al langer wat maar daalde van 357 Zwitserse franc op 22 januari tot een koers net onder de 328 franc. In de laatste 52 weken raakte het aandeel een top aan van 416 franc en een dieptepunt van 323 franc. Het bedrijf komt 5 februari met jaarcijfers die dan zeker zullen worden vergeleken met de sterke winstgroei en omzetgroei bij het Amerikaanse Monsanto.
De Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen worstelt zowaar even meer dan Monsanto met transgene gewassen, en dat maakt beleggers zenuwachtig.  Belangengroeperingen voor graanexporteurs (NAEGA) en graanverwerking en voerproductie (NGFA) hebben publiekelijk Syngenta gevraagd twee typen transgene mais niet langer te verkopen in de VS. De betreffende mais is nog niet toegelaten in China, dat sinds november bijna 600.000 ton mais daarom terugstuurde.
Wat Syngenta nog wel aantrekkelijk maakt is het vrijwel continu een hoger dividend dan Monsanto uitkeerde. Monsanto heeft daarentegen meer cash dat via de terugkoop van aandelen kan terugvloeien naar aandeelhouders of kan worden gebruikt voor het versterken van de onderneming. Het aandeel Monsanto daalde de laatste twee weken van een koers van 113 dollar naar 107 dollar. De Amerikaanse bank Wells Fargo denkt dat het aandeel in potentie naar een waarde van 135 dollar kan schieten, mede door het succes met de verkoop van van transgeen sojazaad in Brazilië en de uitrol van het product in Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.