Home

Achtergrond 499 x bekeken

Opkomende economieën ogen plots zwak

India, Turkije en Zuid-Afrika hebben de rente verhoogd. Eind 2013 verhoogde Brazilië de rente al naar 10 procent.

De opkomende economieën vrezen dat renteverhogingen in rijke landen en dan vooral de VS ertoe leiden dat kapitaalsstromen omkeren. Tijdens de crisis verlaagden de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve de rente tot extreem lage niveaus. Japan zette deze stap al in de jaren 90. Gevolg: beleggers brachten kapitaal naar landen waar de rente nog wel hoog is.

Vooralsnog onttrekt China zich aan het spel, maar ook dit land oogt toenemend kwetsbaar. Nog steeds verwachten veel analisten voor 2014 een economische groei van 7 tot 8 procent, maar het getal is moeilijk te rijmen met de vier maanden op rij gedaalde industriële productie. De werkelijke hoogte van de schuldenberg van gemeenten en provincies blijft bovendien weinig doorzichtig. China is buitengewoon afhankelijk van buitenlandse directe investeringen waardoor wegtrekkend kapitaal de economie veel pijn kan doen.
Nu economieën plotseling wat zwakker ogen en het perspectief op renteverhogingen in vooral de VS daar is, stroomt geld terug naar de VS en Amerikaanse staatsobligaties. Hierdoor neemt de waarde van de dollar weer toe, wat gunstig is voor de Europese export. Vooralsnog is het grootste verschil echter te zien in de wisselkoers van de dollar met onder meer de Braziliaanse real en Turkse lira. De real daalde tot het laagste niveau in vijf maanden. Dat is dus voordelig voor de agribusiness aldaar, die tot de grootsten ter wereld behoort.
Eerder daalde de waarde van de Argentijnse peso al fors en volgens kredietbeoordelaar Moody's kan de munt van deze agrogrootmacht nog 50 procent afnemen voor het einde van het jaar. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat de wisselkoersen van opkomende economieën juist weer zal verbeteren, al is Argentinië wellicht een geval apart. Daarbij wijst De Jong op de herstellende wereldeconomie en de fundamenteel betere omstandigheden van opkomende markten in de jaren 90.
De euro verloor deze week slechts licht aan waarde, van $1,37 eind vorige week naar $1,36. De rente was ook vrij stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.