Home

Achtergrond

Olie- en dieselprijzen dalen

De Europese olieprijs is deze week gedaald naar 107,53 dollar per vat (159 liter). Vorige week was de olieprijs nog hoger, rond de 111 dollar per vat.

De daling is veroorzaakt door een hogere olieproductie van Libië. Het land kon gedurende een lange tijd minder olie uitvoeren vanwege sociale onrusten. Afgesproken is dat rebellen niet langer het El Sharara olieveld zullen blokkeren.

Op lange termijn wordt verwacht dat de prijsdaling van de olie standhoudt. Dat zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. De reden is een hogere olieproductie in de Verenigde Staten (VS). Door nieuwe technieken produceert de VS meer olie dan ooit. Het land is bezig met het aanleggen van de infrastructuur om de olie ook te kunnen uitvoeren. Over enkele jaren verwacht Wiegmink dat de VS netto-olie-exporteur wordt en Saudi-Arabië zelfs voorbij streeft als olieproducent. De Amerikaanse olieprijs is al langere tijd laag, momenteel 93 dollar per vat. De lage Amerikaanse olieprijs zal de Europese olieprijs ook verder naar beneden trekken. De voorspelling van de Europese energieagentschap is dat in 2016 de Europese olie 85 tot 90 dollar per vat kost.

De dieselprijs daalde eveneens. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,10 per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was dit €1,11 per liter.

De gasprijzen zijn licht gedaald als gevolg van het warme winterweer. De verwachting is dat de gasprijzen op de dagmarkt licht zullen oplopen als het kouder wordt buiten. De gasvoorraden in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De gasprijs voor kalenderblok 2015 is nu €26,18 MWh. Ondanks de prijsdaling van afgelopen week, blijft de prijs voor kalenderblok 2015 op een hoger niveau dan in 2013. De gasprijs voor kalenderblok 2015 heeft toen op het niveau van €25,30 per MWh gestaan, melden marktanalisten van Nuon.

De stroomprijzen zijn in januari licht gedaald, na een flinke stijging in de maand december. De reden is de hoge buitentemperatuur. De prijs voor het kalenderblok 2015 is momenteel €44,10 per MWh. Als het kouder wordt buiten dan zullen ook de elektraprijzen stijgen. Komende week verwacht men geen grote marktontwikkelingen, omdat de handel dit jaar nog op gang moet komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.