Home

Achtergrond laatste update:21 jan 2014

Comeback voor K+S, aandeel Südzucker schiet ruim 11 procent omhoog

Het aandeel K+S zat de afgelopen dagen in de lift. Zowel dinsdag als woensdag werd een plus van 4 procent genoteerd en sinds het begin van het jaar won het aandeel 12 procent aan waarde.

Daarmee behoort de Duitse kunstmest- en zoutproducent tot de best presterende bedrijven op de DAX-index. Een aardige comeback dus, want vorig jaar was voor K+S door een scherpe val van kaliprijzen verre van een vrolijk beursjaar. Het aandeel ving het jaar aan met een koers van 35 euro, maar sloot het jaar af op een koers van 22 euro.

Het bedrijf bevestigde eerdere ramingen en belangrijker: concurrent Uralkali maakte bekend dat een prijsstijging voor kali mogelijk is in Zuid-Amerika, een belangrijke afzetmarkt waar blijkbaar de voorraden leeg beginnen te raken. Uralkali verpestte juist prijzen door uit een exportkartel te stappen en uitbreiding van productie aan te kondigen. De CEO van Uralkali is eind december vervangen en er lijkt zicht op herstel van het exportkartel.
De analisten van Hauck & Aufhäuser zijn niet overtuigd. Uralkali is wat hen betreft onvoorspelbaar en het Canadese PotashCorp schrapt 18 procent van zijn personeelsbestand, terwijl ook het Amerikaanse Intrepid forse bezuinigingen heeft aangekondigd. De zwartkijkers hanteren een koersdoel van 17 euro, wat een koersdaling van 30 procent impliceert. K+S zou slecht gepositioneerd zijn met haar relatief duur uit te baten mijnen nabij Kassel.
Een kleine 270 kilometer zuidelijker zag alweer een Duits bedrijf dat in 2013 geplaagd werd door een prijzencrisis de koers oplopen: Südzucker. Maandag schoot het aandeel van de onderneming uit Mannheim 11,2 procent omhoog. Belangrijk is wel in het oog te houden dat een kleine meerderheid van de zeggenschap van de onderneming nog ligt bij een coöperatie van bietentelers. Maar waarom de stijging? De onderneming maakte bekend dat in het lopende boekjaar in de eerste negen maanden fors minder verdiend te hebben. Het resultaat voor rente en belastingen kwam uit 420 miljoen euro, bijna eenderde minder dan een jaar eerder. Het aandeel staat nu op een koers net boven de 20 euro en raakte de laatste 52 weken een dieptepunt aan van € 18,11 en een top van € 34,34.
Wellicht viel de malaise de beleggers uiteindelijk mee. Südzucker gaf al eerder een winstwaarschuwing af en de Franse bank BNP Paribas publiceerde in september vorig jaar al een doemscenario voor de Europese suikerindustrie, die na het vervallen van het suikerquotum meer concurrentie krijgt. Rabobank verwacht aanhoudende druk op de suikerprijs, tenzij de consumptie of wereldvoorraden sterk wijzigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.