Home

Achtergrond 487 x bekeken

Gunstig om elektriciteitsprijzen nu vast te zetten

De temperaturen in Europa blijven hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Tot medio januari wordt er nog geen winters weer verwacht.

Het milde winterse weer heeft gevolgen voor de gas- en elektriciteitsprijzen. De elektriciteitsprijzen lijken weer voorzichtig uit het dal te klimmen. De kolenprijzen beginnen ook langzaam weer te stijgen.
Volgens marktanalisten van Nuon is het een gunstig moment om elektriciteitsprijzen vast te zetten omdat deze historisch laag zijn en de komende periode mogelijk alleen nog kunnen stijgen. De prijzen voor kalenderblok 2014 is €49,50 per Mwh, 2015 €43,92 per Mwh en 2016 €43,37 per Mwh. Dit zijn daluurprijzen.

Ook de gasprijzen voor de lange termijn zijn gedaald. De prijs voor kalenderblok 2014 is nu €26,89 per Mwh, 2015 is €26,15 per Mwh en voor 2016 €25,58 per Mwh. Door het aanhoudende mildere weer, is er minder vraag naar gas en kunnen de prijzen stabiliseren of licht dalen. De gasaanvoer vanuit Rusland is zeer groot; Rusland exporteerde een recordvolume aan gas naar Europa. Veel vraag vanuit Engeland en Europa naar gas om de gasvoorraden op te vullen is er evenmin. Dit als gevolg van de milde temperaturen.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde begin deze week nadat bekend werd dat Libië mogelijk zijn olieproductie zal hervatten. De Libische nationale oliemaatschappij Arabian Gulf Oil kondigde de mogelijke hervatting aan op zijn website. Sociale en politieke onrusten verstoren al maanden de Libische olie-export. Sinds de zomermaanden was hierdoor de levering van ruwe olie aan Europa verstoord. Libie produceerde nog maar 250.000 vaten olie per dag tegen over 1,5 miljoen vaten normaliter per dag.

Dinsdag noteerde handelsplatform Behr een prijs van 110,58 dollar per vat (159 liter) Brentolie. Voor het weekend sloot de koers nog af op ruim 112 dollar per vat.

De prijs van de Amerikaanse olie steeg eveneens omdat bleek dat de olievoorraden in de Verenigde Staten groter waren dan gedacht.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €111,60 per liter bij een afname van 4.500 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.