Home

Achtergrond

Gasprijs keldert door temperatuur, stroomprijs zakt mee

De gasprijs is deze week gekelderd door het milde winterweer. De gasprijzen voor de lange termijn zijn de afgelopen week gedaald.

De contractprijs voor 2015 is gezakt naar €25,88 per MWh. Vorige week was dit nog €26,60 per MWh. De gasprijs 2015 is daarmee weer op het niveau van twee weken geleden.

De grootste prijsdaling van het gas vond plaats aan het begin van deze week. De prijzen daalden zowel op korte als lange termijn als reactie op de weersverwachting voor februari. Meteorologen voorspellen een milde februarimaand. Dit betekent ook dat gasreserves beter gevuld zijn dan aanvankelijk werd aangenomen waardoor de vraag naar gas afneemt en de prijs kon dalen. Mogelijk dat gasleveranciers hun productie willen afstemmen op de vraag waardoor de prijs kan stijgen.

De afgelopen week is ook de elektriciteitsprijs gedaald, eveneens als gevolg van het voorspelde milde winterweer. Daarbij was de output van windmolens en zonnepanelen minder dan gemiddeld voor deze periode van het jaar. De prijs voor het kalenderblok 2015 was medio deze week €43,65 per MWh. De elektriciteitsprijs is laag omdat de grondstofprijzen - gas en kolen - ook laag zijn. Marktanalisten van Nuon verwachten de komende periode geen grote stijging omdat de prijzen van gas en kolen laag zullen blijven. Mogelijk kunnen de CO2-prijzen nog wel sterk stijgen als gevolg van de invoering van het nieuw systeem van uitgifte van CO2-rechten.

De olieprijs is deze week vrij stabiel gebleven; de afgelopen week bewoog de olieprijs tussen $106 en $108 per vat Noordzeeolie (159 liter). Woensdag noteerde Behr een koers van $107,13. De olieprijs heeft in januari nauwelijks fluctuaties gekend. De markt is in evenwicht waardoor de schommelingen zeer beperkt zijn.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,11 per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat is hoger dan vorige week, toen betaalden boeren €1,06 per liter bij een gelijke afname.

Of registreer je om te kunnen reageren.