Home

Achtergrond

Euro daalt in waarde

De euro is de afgelopen week in waarde gedaald tot 1,35 dollar, het laagste niveau sinds 5 december. In 2013 raakte de wisselkoers een bodem aan van 1,27 dollar en een top van 1,38 dollar.

Ook tegenover het Britse pond verloor de 'eenheidsmunt' terrein. De euro is nu 0,83 pond waard. ABN Amro meldde eerder al dat de euro in 2014 zal verzwakken tot een waarde van misschien 1,20 dollar in het vierde kwartaal en denkt nu aan een verdere daling tot 1,10 dollar in 2015.

De oorzaak ligt in het verschillende groeitempo van de Amerikaanse economie en de economie van de Eurozone. In de VS groeit het bruto binnenlands product in 2014 naar verwachting met 3,2 procent en een jaar later met bijna 4 procent. De Eurozone rekent op groeipercentages van respectievelijk 1,3 en 1,8 procent. De Amerikaanse centrale bank, de 'Fed', zet naar verwachting de geldpers sneller dicht dan in de Eurozone het geval.
De lage kerninflatie speelt de Eurozone toenemend parten. Voor 2014 wordt voor alle producten min energie en voedsel gerekend op een gemiddelde prijsstijging van minder dan een half procent. De inflatie loopt volgens ramingen op richting 1 procent in 2015. Het lijkt voordelig als prijzen niet te snel stijgen maar economen vinden het gevaarlijk.
Bij de berekening wordt rekening gehouden met een foutmarge waardoor 0,4 procent inflatie kan betekenen dat prijzen dalen. Deze "deflatie" kan er bijvoorbeeld toe leiden dat consumenten aankopen uitstellen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling de inflatie te beperken tot een niveau van minder dan maar vlakbij 2 procent. De ECB kan proberen de vraag naar producten aan te wakkeren door leenkosten voor banken te verlagen. Als banken goedkoper kunnen lenen, zullen ze wellicht meer geld uitlenen of de leenkosten voor bedrijven en personen ook verlagen.

De rente die de ECB hanteert staat met 0,25 procent al historisch laag en banken rekenen onderling ook een bijzonder lage rente, alleen wordt deze slechts beperkt doorgegeven aan leners. Het interbancaire rentetarief, de Euribor, staat bij een looptijd van 3 maanden op 0,281 procent. Dat is een fractie meer dan een week eerder. Bij een looptijd van zes maanden ligt de rente, vaak referentie bij leningen, op 0,388 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.