Home

Achtergrond

Dollar zakt nog niet in, rente loopt op

De Amerikaanse arbeidsmarkt trekt minder snel aan dan verwacht. Koud weer in met name de staten in het noordoosten en midden van de VS zetten bovendien druk op de economische groei.

De stemming over de dollar is daarom omgeslagen. De Amerikaanse centrale bank zal wellicht toch in een lager tempo steunmaatregelen afbouwen. Concreet lijkt het erop dat de euro wat minder snel zal verzwakken ten opzichte van de dollar en dat is een tegenvaller voor de export, die sinds juli 2013 de waarde van de euro steeds verder heeft zien oplopen. De euro leek eerder weg te zakken tot een waarde onder de 1,35 dollar, maar is inmiddels weer boven een waarde van 1,36 dollar uitgestegen.

ABN Amro denkt dat het mindere sentiment over de Amerikaanse economie slechts tijdelijk is en de euro de komende drie maanden zal terugzakken tot 1,30 dollar en daarna richting 1,20 dollar. Bij het Britse pond is een vergelijkbare beweging te zien, maar zijn de schommelingen minder scherp. De euro heeft ook fors aan waarde gewonnen ten opzichte van de Russische roebel. In veel agrarische productcategorieën staat de afzet in Rusland al enige tijd.
Het Euribor-rentetarief is bij een looptijd van drie maanden opgelopen van 0,281 procent vorige week tot 0,290 procent nu. De interbancaire rente is vaak referentie bij leningen. Vorige week besloot de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het berekent aan commerciële banken niet verder te verlagen. De vice-voorzitter van de ECB, Vitor Constâncio, heeft deze week wel gezegd dat de lage inflatie betekent dat naar beleidsmiddelen wordt gekeken.
Constâncio noemde een lage werkloosheid en economische groei zelfs secondaire doelstellingen voor de ECB. Daarmee lijkt de ECB definitief het voorbeeld van de Duitse Bundesbank te laten varen. Duitsland ging akkoord met de muntunie met als belangrijke voorwaarde dat de ECB geen financieel 'manager' zou worden zoals in de Zuid-Europese traditie, waar regelmatig domweg de geldpers werd aangezet om exporten te bevorderen. Duitsland wil dat de ECB zich beperkt tot inflatiebestrijding.

Of registreer je om te kunnen reageren.