Home

Achtergrond

2014: een zwakke euro en lage rente

Economisch was 2013 voor de Eurozone een jaar om snel te vergeten. De economie kromp volgens de laatste ramingen met bijna een half procent, terwijl de werkloosheid gemiddeld 12 procent bedroeg.

In Spanje en Griekenland werden zelfs voor het zoveelste jaar astronomische werkloosheidspercentages van respectievelijk 25 en 27 procent genoteerd. De Europese landen buiten de Eurozone presteren aanzienlijk beter.

Nederland nam een soort middenpositie in tussen het meer succesvolle Noord en minder presterende Zuid. Analisten van ABN Amro en ING rekenen erop dat de economie in 2014 heel voorzichtig in lijn met het gemiddelde van de Eurozone zal groeien. De werkloosheid zal gemiddeld nog 7,5 procent bedragen, dus 50 procent meer dan in 2012. Prijzen stijgen met zo'n 1,3 procent.
De euro was in 2013 opmerkelijk 'hard'. Dat is goed nieuws voor partijen die veel van overzees importeren, zoals veevoerconcerns, maar voor de meeste bedrijven in de exportgerichte agribusiness in Nederland is een lagere koers voordelig. De euro was in 2013 gemiddeld $1,35 waard en het jaar werd afgesloten met een koers van $1,37. De euro was ruim 80 Britse pence waard. In 2014 zal de euro dalen naar een waarde van $1,20, terwijl tegenover het pond een minieme waardedaling wordt verwacht.
De reden dat de euro ondanks alle Euro-zorgen een vrij hoge waarde bleef vertegenwoordigen, ligt in de Amerikaanse onwil steunmaatregelen voor de economie terug te schroeven – een proces dat door economen 'taperen' wordt genoemd. In december sprak de voorzitter van de centrale bank, Ben Bernanke, dan toch de verlossende woorden: in januari begint het 'taperen'.
De rente stond laag. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden sloot het jaar af met 0,288 procent. De koers is daarmee opgelopen en voor 2014 wordt gerekend op een stijging tot iets boven de 0,3 procent. In 2015 zal de koers volgens ABN Amro oplopen naar 0,4 procent. Ter herinnering, dat is nog steeds maar een tiende van de koers die voor de financiële crisis in 2008 los brak, werd opgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.