Home

Achtergrond 2 reacties

Waarde van de euro zakt

De waarde van de euro zakte deze week en noteerde woensdag 1,31 dollar. Vorige week was dat nog 1,34 dollar. Vanaf dat moment is de koers van de euro gaan dalen.

Economen verwachten dat de euro zwakker zal worden en de koers tot onder de 1,30 dollar zakt.
Niet alleen zakte de waarde van de euro uitgedrukt in dollars. De wisselkoers van euro in Britse ponden is eveneens iets gezakt. Een euro kostte donderdag 0,84 pond. De waarde van de euro uitgedrukt in pond laat al sinds begin augustus een dalende tendens zien.

De lange rente is in augustus in de VS en de belangrijkste landen van de eurozone opgelopen. De stijging wordt veroorzaakt gunstige macro economische cijfers. Ook verwachten analisten dat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) binnenkort zal aankondigen minder obligaties uit te markt te zullen nemen waardoor de rente omhoog zou kunnen gaan.
De Europese Centrale Bank zal de renteverwachting echter temperen omdat het inflatiecijfer in de eurozone is gedaald. De lange rente zal pas aan het einde van het jaar oplopen, verwacht ABN Amro. Pas wanneer de Europese economie aan kracht wint, zal de rente sterker stijgen.

De inflatie in Europa is afgezwakt van 1,6 procent in juli naar 1,3 procent in augustus. Economen verwachten dat de daling van de inflatie in de rest van het jaar verder terugloopt. Ook de voedselprijsinflatie zal afnemen. De verwachting is dat het dalende inflatiecijfers voor de Europese Centrale Bank (ECB) een reden zal zijn om de rente tot medio 2015 ongemoeid te laten.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is 0,225 procent en onveranderd ten opzichte van vorige week.

De macro economische vooruitzichten zijn op dit moment in de greep van het conflict in Syrië. De vraag is of de opkomende economieën in staat zijn de huidige spanningen zonder veel kleerscheuren te doorstaan. Nieuwste cijfers van officiële Chinese inkoopmanagersindex laten zien dat de Chinese economie weer aan kracht wint. Dit geldt ook voor de Japanse economie.

Laatste reacties

  • ed12345

    Laat maar zakken die euro kan ik tenminste nog eens iets kopen in europa

  • Jan Zonderland

    Ed, zo dacht ik er ook over toen ik dit las. Wordt m'n trekker weer een beetje goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.