Home

Achtergrond 5 reacties

Vion maakt slagen in Duitsland

Vion stoot kleine regionale activiteiten af en wil zich concentreren op verwerking van vers vlees en voorverpakt vlees. Ook de productie van diepgevroren en gekoelde gemaksproducten voor het Foodservice-kanaal wordt een kernactiviteit.

Vion verkoopt in Duitsland de convenience en retailactiviteiten. Het bedrijf trekt zich terug op de kernactiviteit. Dat is slachten en verdere vers vlees verwerking van varkens en runderen. Daarin gaat Vion ook investeren.

Vion verkoopt zeven productielokaties, drie vleesmarkten, negen verscentra en 30 filialen. De bedrijven hebben in totaal zo'n 1.700 medewerkers in dienst, waarvan 1.300 vast en 400 flexwerkers. Dat is tussen de 15 en 20 procent van het totale personeelsbestand in Duitsland. Het komt er op neer dat Vion uit de productie van vleeswaren en gegaarde producten stapt. Het grootste deel van de te verkopen bedrijven is gesitueerd in de deelstaten Beieren, Hessen en Thüringen. In deze deelstaten wordt ook het grootste deel van de producten afgezet; zo'n 75 procent. De bedrijven produceren worstsoorten, conserven, worstjes, gekookte ham, schnitzels, gehaktballen, convenience-producten op basis van kippenvlees, vegetarische producten en regionale specialiteiten, voor de regionale markten. Onder de te verkopen bedrijven zit ook een in Nederland wel bekend bedrijf: Artland in Badbergen.

"We hebben met deze bedrijven een onvoldoende sterke positie om ze door te ontwikkelen. Er is sprake van een zekere versnippering. Het zou forse investeringen vergen om een voldoende positie in op te bouwen", aldus woordvoerder Marc van der Lee van Vion. "Daarvoor in de plaats kiezen we er voor om te investeren in de vers vlees verwerking en het voorverpakken van vlees. We hebben daarin veel ervaring en know how." Van der Lee wijst er op dat Duitsland nog aan de vooravond staat van een ontwikkeling die in Nederland al veel verder is. In Duitsland hebben de supermarkten nog veel vaker dan in Nederland een vers vlees afdeling met bediening. Vion verwacht dat de komende jaren ook in Duitsland de trend naar voorverpakt vlees zal doorzetten. Dit ook onder invloed van de hoge kosten die het in de benen houden van een bedieningsafdeling vergt. Ook is er steeds minder personeel te vinden die in een slagerij wil werken. Vion wil met zijn vers vleesactiviteiten in Duitsland een belangrijke speler zijn in die te verwachten ontwikkeling naar voorverpakt en verwacht op die manier voldoende toegevoegde waarde te realiseren. Verder ziet Vion perspectief in de verdere ontwikkeling van productie van diepvries- en diepgekoelde gemaksproducten voor het Foodservice kanaal (catering, horeca). Vion wil investeren in de diepvriesactiviteiten van Salomon Foodworld en Salomon Hitburger in Grossostheim (Beieren) en FVZ Westfood in Holzwickede in Noordrijn Westfalen. Het gaat om foodservice-bedrijven met afzet in heel Duitsland. Ook wil Vion miljoenen investeren in de uitbreiding en modernisering van de productie van voorverpakt vers vlees van Salomon in Grossostheim.

Met de nu aangekondigde stappen maakt Vion duidelijk dat het ook in Duitsland menens is en dat er flink moet worden gereorganiseerd. Enkele weken geleden maakte het concern al bekend de varkensslachterijen in Kasel-Golzig en Minden te gaan sluiten. Op de vraag of met de nu aangekondigde stappen de reorganisatie van de Duitse activiteiten is voltooid, wil Van der Lee geen antwoord geven.

Laatste reacties

 • sturk

  Dat is eindelijk een goede stap in Duitsland. Een mooi begin , maar of er de juiste mensen voor handen zijn om dit te realiseren betwijfel ik, omdat als ze de juiste mensen in huis hadden, was dit nooit zover gekomen. Hoe kun je nu ongeveer 10 jaar twee slachterijen openhouden van elk 5000 varkens per week terwijl je op andere plaatsen varkens tekort komt, waardoor er inefficiënt wordt gewerkt en er andere fabrieken gesloten moeten worden.
  Mijn analyse van Vion is bijna klaar : Van Masterplan tot heden

 • martensDLD

  Duisland sluiten? personeels kosten tussen de 5 en 8 euro brutto per uur!
  Is dat in Nederland goedkoper?

 • sturk

  Martens slachterij met 5000 varkens per week is inefficiënt. Vion werkt nog steeds niet efficiënt als ze dat wel deden maakte deze loonkosten niets uit. Kwestie van slim werken. Aantal varkens per slachterij is de basis voor je kostprijs kun je er 30.000 slachten en je slacht er maar 20.000 kun je het al vergeten. Vandaar mijn opmerking over twee slachterijen die maar 5000 varkens slachten. Terwijl er in Duitsland en Nederland slachterijen met te weinig varkens werken en dus gesloten zijn. Die lage lonen duurt niet zo lang meer in Duitsland.Daar hebben ze iedereen in de wereld mee op achterstand gezet.

 • koestal

  ze hebben een logistiek probleem

 • sturk

  Als dat alles is. Was het niet zo zorgelijk. Het is een groot drama nee klucht. Mensen , die totaal geen verstand van zaken hebben. Laten spelen met het geld van de boeren / ZLTO en Rabo. Onbegrijpelijk, dat de Rabo, dit heeft laten gebeuren. Hoe meer je er in verdiept hoe gekker het wordt.
  Buiten de bla bla verhalen totaal geen enkele Visie . En dat noemen zich Boeren Voormannen Schande

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.