Home

Achtergrond

VS houdt geldkraan open, euro zakt

De Amerikaanse centrale bank, de FED, houdt verrassend de geldkraan voorlopig open. Het nieuws leidde tot enthousiasme onder beleggers en dalende marktrentes.

ABN Amro oordeelt positief over het besluit, dat volgens de bank bewijst dat de VS echt steunmaatregelen pas afbouwen zodra het economisch herstel krachtig genoeg is. Concreet betekent het besluit dat de FED maandelijks 85 miljard dollar (zo'n 64 miljard euro) aan Amerikaans schuldpapier blijft opkopen. Een volgend besluit volgt in oktober.
Zolang de Amerikaanse geldpers harder blijft draaien dan de Europese, behoudt de euro tegenover de dollar een relatief hoge waarde. Het 'ruime monetaire beleid' verklaart waarom ondanks aanhoudende Europese zwakte, de euro hard blijft. Voor de eurozone is het wel een lastig fenomeen. Normaliter verzwakt een munt waardoor de export kan toenemen. Normaliter zou overigens ook de olieprijs bij een zwak Europa zakken, maar ook hiervan is geen sprake.
Het Euribor-rentetarief daalde voor een looptijd van 3 maanden door het nieuws uit Washington van 0,25 procent vorige week naar 0,22 procent. Het interbancaire rentetarief kwam voor een looptijd van 6 maanden op 0,37 procent. De verwachting van de Nederlandse grootbanken blijft dat de Europese Centrale Bank (ECB) pas de beleidsrente zal verhogen nadat de FED dat heeft gedaan. De beleidsrente die de ECB hanteert bij leningen aan banken ligt nu op 0,5 procent.
Algemeen gaan analisten er nu vanuit dat de ECB op zijn vroegst de rente zal verhogen in het vierde kwartaal van 2014. Toch gaat ING er wel vanuit dat de Euribor al begin volgend jaar wat kan oplopen naar 0,30 procent. Op zichzelf is dat nog steeds een extreem laag rentetarief. Leenkosten blijven dus relatief laag, al hanteren banken nog altijd forse opslagen om zelf buffers op te bouwen. Bedrijven vragen ook minder krediet. Nederland zit duidelijk in een balanscrisis, waarbij vrijwel alle deelnemers aan de economie proberen de schuldenlast terug te dringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.