Home

Achtergrond 1 reactie

Trekkerfabrikanten in de lift

De Amerikaanse beurs is in mineur vanwege de aanstaande onderhandelingen tussen president en Congres over de nieuwe begroting voor 2014 en de verhoging van het schuldenplafond. Als partijen niet vóór zondag 0.00 uur tot een deal komen, wordt de Amerikaanse overheid stilgelegd.

De budgetcrisis raakt de grote fabrikanten van landbouwmachines schijnbaar nauwelijks. Mogelijk hangt dit deels samen met berichten die wijzen op een krapper dan verwachte beschikbaarheid van graan en soja en dus het perspectief op langdurig vrij hoge prijzen. In de VS is bijna 3 miljoen hectare granen en soja niet ingezaaid vanwege de aanhoudende regen. Wanneer boeren kunnen rekenen op een betrekkelijk hoog inkomen, zijn ze eerder bereid te investeren in ronkend staal. Het Amerikaanse landbouwministerie verwacht dat het landbouwinkomen in 2013 op een record uit komt.
Case New Holland (CNH Global) boekte de afgelopen week de meeste koerswinst. De onderneming fuseert met het in Milaan aan de beurs genoteerde Fiat Industrial, de maker van onder meer Iveco-bussen. Het fusiebedrijf debuteert 30 september op de NYSE-beurs in New York wat ongetwijfeld veel nieuwe rapportages zal opleveren van analisten. Nu zijn veel analisten vrij neutraal.
De grote vraag is was CNH Global gaat doen in het segment graafmachines nu een langjarige overeenkomst met het Japanse Kobe Steel is opgezegd. De markt kent een groot potentieel gezien de bouw-boom in landen als China en India, maar is ook erg competitief. Het aandeel CNH Global staat inmiddels met een koers van 50,70 dollar donderdagochtend dichtbij het hoogste niveau van de laatste 52 weken, 51 dollar, en ver boden het dieptepunt van 38,15 dollar.
Analisten van Zacks noemen ondertussen Agco, de maker van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, een ondergewaardeerd bedrijf. De onderneming klom de laatste weken tot de hoogste koers sinds 2008 en is volgens de marktvorsers in navolging van vooral John Deere bezig een sterke positie op te bouwen in Oost-Europa, China en Afrika. In december kwam de eerste Massey Ferguson uit een Afrikaanse fabriek en het bedrijf kondigde deze week productie aan in Rusland middels een joint-venture, waarbij de partner één van de rijkste en meest invloedrijke Russen is.
Waar John Deere vooral gericht is op de zwaardere machines en combines, is Agco van oudsher gericht op kleinere en middelzware machines die juist voor opkomende economieën waar vaak nog op kleinere plotten land geboerd wordt interessant zijn. Analisten hebben gemiddeld een koersdoel van $63,75 op het aandeel geplakt. Momenteel staat het aandeel dichtbij $61,50. Voor de hele branche geldt dat voor de komende kwartalen een lagere afzet in West-Europa wordt verwacht maar meer verkopen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.