Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs daalt flink, dieselprijs zakt mee, gasprijs stijgt

De olieprijs is deze week flink gedaald. Vlak voor het weekend kostte een vat Brentolie (159 liter) nog bijna 116 dollar, maandag zakte de olieprijs al naar 114 dollar per vat. De dagen daarop werd de daling verder ingezet: dinsdag noteerde handelsbeurs Behr 111,17 dollar per vat en woensdag liep de prijs iets op naar bijna 112 dollar per vat.

De dreiging van een Amerikaanse aanval op Syrië is afgenomen en dat gaf voor de handelaren ruimte om de ingeprijsde risicopremie te laten varen. Analisten verwachten dat voorlopig nog risicopremies in de olieprijzen zullen worden doorgerekend, omdat sprake is van aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten met Iran als grootste risico.

Ook de dieselprijs daalde. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een prijs van 1,095 tot 1,10 euro per liter bij een afname van 4.500 liter. Een daling van 3 cent ten opzichte van maandag. Toen bereikte de dieselprijs een hoogtepunt van 1,12 euro per liter bij een afname van 4.500 liter.

De gasprijs daarentegen stijgt nog steeds. Donderdag noteerde de dagprijs 26,7 cent per MWh (26,08 cent per kuub) op de handelsbeurs TTF. Een stijging van 1,5 cent ten opzichte van begin vorige week. De stijging van de gasprijs op de dagmarkt wordt veroorzaakt door dat minder gas op de markt wordt gebracht, omdat door onderhoudswerkzaamheden boorplatforms minder gas produceren.

De hoge olieprijs van vorig week werken nog steeds door in de lange termijnprijzen. Ook de contractprijzen stegen licht door. Contractprijs 2014 is 26,8 cent per MWh (26,1 cent per kuub) en 2015 is 26,2 cent per MWh (25,6 cent per kuub). Contractprijs 2016 is 25,4 cent per MWh (24,8 cent per kuub).

De hoge gasprijs werkt ook door in elektraprijs. Veel energiecentrales werken op gas. De stroomprijs op Endex liep vanaf het deze week op naar 51 euro per MWh, een stijging van 3 euro per MWh ten opzichte van vorige week. Ook de koersen voor de lange termijn lopen vrijwel zonder uitzondering geleidelijk op. De contractprijs 2014 is iets gedaald in vergelijking met vorige week en is 48,43 euro per MWh, 2015 is 43,88 euro per MWh en 2016 is 42,73 euro per MWh. Dit zijn daluurprijzen.

Eén reactie

  • koestal

    hopelijk blijft de olieprijs nog even dalen,de maisoogst staat voor de deur,wordt er weer veel diesel gebruikt,scheelt weer een boel geld

Of registreer je om te kunnen reageren.