Home

Achtergrond

Koers Südzucker keldert door analyse Franse bank

De koers van Südzucker kreeg deze week een forse klap te verwerken. De koers van de grootste Europese suikerproducent duikelde op 3 september met 9 procent naar €21,84.

Een dag later daalde de koers verder en kwam uit op €21,61. Ten opzichte van een week eerder een daling van 11,33 procent. Ten opzichte van de hoogste koers dit jaar in maart is dat een daling van bijna 40 procent.  Oorzaak was een analistenrapport van de Franse zakenbank Exane BNP Paribas dat verscheen op 3 september. De bank verwacht na afloop van de Europese suikerquotering in 2017 flinke winstdalingen bij Europese suikerconcerns. De analisten van BNP Paribas verwachten bovendien dat Sudzücker begin januari de winstprognose naar beneden bij gaat stellen. Ze stelden de waardering bij van ‘neutraal’ naar ‘underperform’ en drukten het koersdoel van 28 euro naar 15 euro. Andere analisten zijn overigens veel minder negatief. Een dag later noemde een analist van de Norddeutsche Landesbank de koersdaling ‘overdreven’ en gebaseerd op een analyse met ‘weinig nieuwe argumenten’. Wel verlaagde ook deze bank het koersdoel naar 20 euro. Analisten van Warburg Research zien in de koersdaling juist aanleiding om een ‘koop’advies af te geven met een koersdoel van 28 euro. Warburg noemt Südzucker met grote waarschijnlijkheid een winnaar in de consolidatieslag op de Europese suikermarkt.
De koers van het andere suikerfonds in het beursmandje van Boerderij Vandaag, Associated British Foods (ABF), bleef onberoerd door de koersval van Südzucker. Dezelfde BNP Paribas verhoogde het koersdoel van ABF zelfs met 28 procent naar 24 pond. De winst van ABF dochter British Sugar zal weliswaar dalen verwacht BNP, maar de gestage groei van de kledingpoot Primark van ABF zorgt toch voor goede voortuitzichten voor de winstgevendheid. De bank verwacht overigens dat in 2018 Primark goed is voor 63 procent van de omzet en dat British Sugar dan nog maar goed is voor 9 procent.
De grootste stijger deze week was het Ierse fruitconcern Total Produce met een plus van 6,3 procent naar €67,50. Het concern maakte goede halfjaarcijfers bekend. De omzet steeg in het eerste halfjaar van 2013 met 19 procent naar 1,7 miljard euro, de winst voor belastingen steeg met 10 procent naar 31,4 miljoen. Volgens topman Carl McCann werd de stijging veroorzaakt door de activiteiten in Noord Amerika. Total Produce kocht in januari een belang van 35 procent in de Oppenheimer Group en verwerft in 2017 nog eens 30 procent van de Amerikaanse fruithandelaar.
Vleesconcerns JBS en Tyson Foods lieten een flink herstel zien van de koersdaling een week eerder. Eind augustus presenteerde de International Grains Council een positievere prognose voor de wereldwijde graanoogst. Bij de koersdaling van een week eerder was een van de oorzaken nog een tegenvallende graanprognose.

Of registreer je om te kunnen reageren.