Home

Achtergrond

JBS naar hoogste niveau sinds maart 2012

Het aandeel JBS is sinds vorige week ruim 9 procent in waarde gestegen. Het aandeel van de Braziliaanse vleesproducent staat nu op 8 real, het hoogste niveau sinds 21 maart 2012 en 50 procent hoger dan in begin juli.

De stijging valt samen met een opleving van de Braziliaanse beurs en de mededeling van de Amerikaanse dochter van JBS aandelen terug in te kopen. Volgens persbureau en databureau Thomson Reuters geven nu vier analisten een koopadvies af, terwijl zes analisten adviseren het aandeel vast te houden. Niemand hanteert een verkoopadvies.
In augustus maakte JBS bekend dat de winst in het tweede kwartaal is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, met name door lagere kosten en een meer voordelige wisselkoers. Het bedrijf uit São Paulo voorziet verbeterende marges bij haar pluimveevleesbedrijf Pilgrim’s Pride, die de laatste jaren veel moeite had hogere voerkosten door te geven aan afnemers.
Analisten denken dat JBS in het derde kwartaal nog wel last houdt van de hoge voerprijzen die het voorheen betaalde, maar als men door het 'oude' voer heen is, in het vierde kwartaal de winst weer kan toenemen.
Het blijft voor JBS wel ernstig de vraag wat de dollar gaat doen. Door een serie overnames in het buitenland komt nu 75 procent van de omzet van JBS van buiten Brazilië. Van de schuld is 80 procent in dollars verrekend en 20 procent in real.
Dat betekent dat JBS niet alleen meer dan de meeste concurrenten risico’s moet beperken door te 'hedgen', dus door risico’s af te dekken op de markt voor derivaten, maar ook de wisselkoers scherp in de gaten moet houden. De verwachting is dat de Amerikaanse dollar in de komende maanden tegenover de euro en yen in waarde zal toenemen, omdat het Amerikaanse economische herstel sneller een vlucht neemt dan elders, maar de koers tegenover de real laat zich minder voorspellen.
JBS overweegt inmiddels de Amerikaanse investeringsgroep Oppenheimer Funds aan te klagen vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over haar lease van een Braziliaanse pluimveeslachterij van het Franse Doux. Oppenheimer Funds zou JBS, maar ook haar aandeelhouders schade berokkenen door te stellen dat de lease illegaal is omdat de slachterij onderpand zou zijn voor claims die het nog heeft op Doux vanwege nog niet terugbetaalde leningen.
Oppenheimer Funds stelt dat JBS mogelijk de rechten van crediteuren kan schaden omdat het voor 30 procent eigenaar is van instituties van de Braziliaanse federale overheid, zoals staatsontwikkelingsbank BNDES. Volgens JBS heeft de federale regering geen invloed op het management en de strategie en ontstaat nu een verkeerd beeld van het bedrijf. In Brazilië heeft BNDES grote belangen in vrijwel alle grote vleesproducenten, zoals ook Brasil Foods en Marfrig.

Of registreer je om te kunnen reageren.