Home

Achtergrond 1 reactie

Euro stijgt in waarde door Amerikaans beleid

De euro is in waarde gestegen tot $1,35, het hoogste niveau sinds december 2011. Enerzijds heeft de euro een forse stimulans gekregen door het besluit van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de steunmaatregelen voor de economie niet zo snel af te bouwen als veel analisten hadden verwacht.

Voorlopig blijft de beleidsrente in de VS laag en blijft de Fed maandelijks voor miljarden aan schuld opkopen en dus dollars in de economie pompen. Deze week gaf een tweede ontwikkeling de koers een zetje: een dreigende politieke impasse over het schuldplafond van de VS. In de VS is de maximale hoogte van de schuld wettelijk vastgelegd en traditioneel wordt de hoogte routineus aangepast wanneer nodig. De Republikeinen spelen het spel nu echter hard en stellen dat de overheidsuitgaven dusdanig gevaarlijk hoge niveaus hebben bereikt, dat ze alleen akkoord gaan onder stringente voorwaarden.
In de Senaat hebben de Democraten een meerderheid maar in het Lagerhuis, het Huis van Afgevaardigden, niet. Dit weekend zal het Congres over de materie stemmen. De huidige wetgeving loopt door tot 17 oktober. President Barack Obama heeft aangekondigd niet met de Republikeinen te onderhandelen over voorwaarden voor aanpassing van de wet.
Zonder deal zal de overheid haar verplichtingen richting schuldeisers, met name China en Japan, niet kunnen voldoen, en loopt de financiering van bijvoorbeeld scholen en andere publieke diensten gevaar. De hoeveelheid dollars wordt dan weliswaar beperkt, maar een dergelijke crisis ondermijnt de Amerikaanse economie, weet ING, en dat telt nog zwaarder. Het 'hard' blijven van de euro is voor exporteurs slecht nieuws, al is de markt wel gewend aan de huidige koersen.
De bank gaat nu uit van een koers van $1,35 dollar in het vierde kwartaal en $1,30 in het eerste kwartaal van 2014. Eerder ging de bank uit van een koers van $1,20 in deze perioden. De richting blijft wel hetzelfde, omdat ING er vanuit gaat dat de Amerikaanse economie veel sterker zal blijven presteren dan de Europese economie. Dat geldt in mindere mate voor de Britse economie, waardoor ook het pond aan waarde zal verliezen.

Eén reactie

  • joannes

    En wat betekent dit voor de EU export positie van zuivel en (varkens) vlees? Maak dat eens wat duidelijker! Er zal toch wel ergens een bureau zijn dat in de exploitaties de wisselkoers effecten op de EU producten voor voer, exploitatie en verkoop kan uitdrukken? Beurs genoteerde bedrijven rapporteren direct zoals blijkt uit bv DSM die vandaag oa wisselkoersen de schuld geeft voor minder winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.