Home

Achtergrond

Economische groei: zeer, zeer groen

Weinig nieuws van het wisselkoersfront. De koers volgt momenteel vooral het verschil tussen de rentes die de VS en Duitsland betalen bij het uitgeven van staatsobligaties, aldus ABN Amro.

Aanvankelijk liep de Amerikaanse rente op en won de dollar terrein tegenover de euro, maar is inmiddels weer terug op het niveau van vorige week. Ook tegenover het Britse pond bewoog de euro weinig. De verwachting dat de euro later wat zal inzakken blijft wel gehandhaafd.
“Zeer, zeer groen.” Zo omschrijft voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) het economische herstel in de Eurozone. De uitspraken van de Italiaan temperen het door de VS en Azië recent aangewakkerde optimisme over de wereldeconomie. Europa hervormt te weinig en te langzaam, aldus Draghi. De Eurozone wordt als belangrijke olie-importeur ook niet geholpen door de oorlog in Syrië, die de prijzen van gas en olie omhoog heeft gestuwd.
De Rabobank is in haar Economic Quarterly ook niet uitzinnig. Hoewel de Eurozone vermoedelijk niet terug zal zakken in een recessie blijft de groei bijzonder broos onder meer vanwege de aanhoudende bezuinigingen en hervormingen bij overheden. De noordelijke lidstaten van de muntunie groeien volgens de bank in de tweede helft van 2013 licht, terwijl de zuidelijke lidstaten nog lichte krimp noteren. 
Voor 2014 voorspelt Rabobank een groei voor de Eurozone van 0,75 procent. De groei komt met name voort uit de netto toename van exporten. Binnen Europa speelt Duitsland voor Nederland een essentiële rol als belangrijkste afnemer van de agribusiness. Rabobank is bezorgd dat de sterke economie op dit moment zal worden verzwakt door stagnatie van beleid. Vanwege de aankomende verkiezingen liggen veel dossiers die de economie moeten versterken stil.
De kapitaalmarktrentes, dus de leenkosten van Europese landen, liepen deze week op. ING ziet in de stijging een positieve oorzaak: betere groeivooruitzichten. Tegelijk merkt de bank op dat de groeivooruitzichten niet zozeer voor Nederland of Zuid-Europese landen gelden, maar vooral voor Duitsland. De hogere rente wordt ook gevoeld in Zuid-Europa, wat de toch al problematische schuldenpositie weer verzwakt. Lichtpuntje: de ECB heeft alle reden de rente nog langdurig laag te houden om economisch herstel te steunen, en stelt dit ook steeds openlijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.