Home

Achtergrond 3 reacties

Waarde euro piekt, rente ongewijzigd

Deze week piekte de euro op maandag en noteerde een waarde van 1,34 dollar. De waarde van de euro was donderdag gedaald naar iets minder dan 1,33 dollar.

In de maand augustus bewoog de waarde van de euro tussen een bandbreedte van 1,32 en 1,34 dollar. Een stabiele koers, zeker in vergelijking met de maand juli. Toen fluctueerde de euro ten opzichte van de dollar veel meer, van 1,27 tot 1,33 dollar. In vergelijking met vorige maanden dit jaar is de euro relatief duur. Alleen in de eerst week van februari was de euro meer waar, namelijk 1,37 dollar.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is vrijwel onveranderd gebleven ten opzichte van vorige week. Donderdag was het Euribor-rentetarief 0,225 procent, vorige week was dit 0,224 procent. Terugkijkend naar de maand augustus is het Euribor-rentetarief heel stabiel gebleven en bewoog binnen een bandbreedte van 0,228 en  procent 0,224 procent. Ter vergelijking: het Euribor-tarief in  Duitsland is 0,7 procent en in de Verenigde Staten 0,5 procent.

Het algemene beeld van de actuele rentetarieven van een groot aantal banken wereldwijd laat een dalende tendens zien. De actuele rente is het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de nationale of regionale centrale bank. Deze week wijzigden twee banken hun rentetarief: De Centrale Bank van Brazilië verhoogde woensdag de actuele rente met een half procent naar 9 procent. Hongarije verlaagde de actuele rente naar 3,8 procent, een verlaging van twee procent. De tarieven van overige banken bleven ongewijzigd.

ABN Amr bracht deze week een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de inflatie in Nederland in de maand juli is opgelopen naar 3,1 procent. Het hoogste inflatiecijfer van dit jaar. Deze sterke stijging is het gevolg van de jaarlijkse huurstijging. In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde inflatie 2,75 procent. Ondanks de inflatiepiek in juli, verwacht de bank dat het inflatiecijfer in het najaar weer zal dalen. Deze daling zal doorzetten in 2014.

Laatste reacties

 • ed12345

  Inflatie op 2.75% en de rente en de Euribor op op 0.225% dus worden we ziender ogen armer of lees ik het verkeerd?

 • Kobonde

  De rente is laag om het sparen te ontmoedigen, en de het verbruik te stimuleren. Zodat de econonie weer op gang komt. Zolang de rente onder de inflatie ligt is het aantrekkelijk om schuld te hebben.
  Allen is de renteopslag/risicopremie momenteel zo hoog dat er niet veel
  zijn die ook eeen rente betalen aan de bank die onder de inflatie zit.
  Dus zal het ook nog lang duren voor de economie weer op gaan is.

 • alco1

  @Kobonde. Vergeet niet dat er wel degelijk gespaart moet worden, anders kan de bank immers geen geld uitgeven.
  In principe zou de rente een stuk omhoog moeten, zodat er meer gespaart wordt, waardoor banken weer gemakkelijker kunnen uitlenen. Zij zijn immers de kunstenaars in luchtgeld maken. Elke euro die er gespaart wordt, wordt gemiddeld 7 maal uitgeleend.
  Binnenlandse geldverschuivingen, zowel meer uitgevend als bezuinigend, zal niets doen aan de crisis. Als men iets aan de crisis wil doen zal men de geldstroom binnen/buitenland moeten herstellen. Er gaat veel meer geld Nederland uit dan dat er binnenkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.