Home

Achtergrond

Vleesreus Tyson Foods grote verliezer, JBS ook omlaag

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods kreeg deze week een forse koersdaling te verwerken. Het aandeel daalde ten opzichte van vorige week met bijna 10 procent naar 28,45 dollar. Ook het Braziliaanse vleesconcern JBS ging omlaag, maar daar bleef de daling beperkt tot net geen 5 procent.

De beurzen staan wereldwijd in het teken van een mogelijke aanval op Syrië deze week. Inmiddels zijn de koersen van vrijwel alle fondsen gedaald. De noteringen voor olie en goud schieten omhoog, zoals eerder ook gebeurde in perioden van dreigend oorlogsgeweld.

Los van de algemene ontwikkeling is de daling van Tyson mede het gevolg van een analistenrapport van de Bank of America. In een dag daalde de koers met ruim 7 procent. In de analyse wordt vooral ingegaan op de afzetkant. Volgens de bank wijzen meerdere indicatoren op een stijging van de productie van vooral eieren dat effect gaat krijgen in het begin van 2014. Dat zal een drukkende effect krijgen op de prijzen, verwacht de bank. Anderen wijzen er op dat de verwachte grote oogsten lager kunnen uitpakken waardoor de voerprijzen minder gaan dalen dan eerder is ingecalculeerd.

Het aandeel Tyson staat overigens nog steeds op een hoog niveau, begin augustus was de waarde bijna het dubbele van een jaar geleden. JBS steeg in dezelfde periode minder hard deels ook omdat de schuldenlast flink is gestegen door overnames. Voor de forse daling van JBS is geen directe oorzaak te geven. Het is meer een combinatie van een dalende wisselkoers van de Braziliaanse real, de algemene malaise op beurzen deze week en deels ook een afspiegeling van de achterliggende oorzaken bij Tyson. Over het koersdoel van Tyson zijn de meningen sterk verdeeld tussen analisten, voor de langere termijn varieert het van 31 tot 40 dollar. Bank of America verlaagde het koersdoel van 32 naar 31 dollar.

De grote vraag is nu hoe de oogsten wereldwijd uit gaan pakken. De duidelijk lagere prijzen voor granen inclusief mais en voor soja lijken iets minder zeker te worden. De prijzen voor soja zijn al weer wat aan het stijgen en dat is ook voor tarwe en mais niet uit te sluiten. Dan gaat voor de vleesconcerns het omgekeerde mechanisme werken. De voerkosten dalen dan minder dan ingeschat, terwijl de productie die met name bij kleinere producenten hoger wordt bij lage voerkosten nog langer na-ijlt. De koers van vleesconcern Smithfield blijft stabiel rond 33,50 dollar, dat is iets minder dan het overnamebod van het Chinese Shuanghui.

Dat de markt over de graanoogst onzeker is blijkt ook uit de koersverloop van graanhandelaar Archer Daniels Midland (ADM). Deze week een daling van 4,68 procent, volgens Bloomberg vooral doordat de verwachtingen voor de oogst in het Midwesten van de VS lager dreigen te worden door aanhoudende droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.