Home

Achtergrond 2 reacties

Rente wat onder druk door zorgen Griekenland

De Euribor-rente daalt licht, nu gesprekken over een nieuw Grieks reddingsprogramma toch een schaduw werpen op signalen van herstel in de eurozone. Griekenland kreeg in 2010 73 miljard euro aan leningen en later nog eens 173 miljard in 2012.

Daar komt nog bij dat de centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, deze week bekendmaakte dat Duitse groei afremt na een sterk tweede kwartaal. Duitsland is de grootste buitenlandse afnemer van Nederlandse agribusiness.
Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is deze week een fractie gedaald tot 0,224 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van zes maanden vlakbij 0,34 procent. De rente ligt bij leningen met een rentevaste periode van tien jaar gemiddeld vlakbij de 4,5 procent. In de markt wordt niet verwacht dat de bankopslagen snel zullen dalen, omdat de meeste banken nog buffers moeten opbouwen om te voldoen aan nieuwe bankregels.
De waarde van de euro is toegenomen tot $1,33, het hoogste niveau sinds 19 juni. Vorige week dreven meevallende cijfers voor de eurozone de Duitse rente op en daarmee ook de euro, schrijft ABN Amro-econoom Han de Jong. Een uitzondering was echter de Amerikaanse dollar. Vroeger in de week steunden de beter dan verwachte Amerikaanse cijfers en een oplopende rente in de VS de dollar. De stijging van de dollar hield aan door zorgen over de afbouw van steunmaatregelen.
De wisselkoers van de euro tegenover het pond is stabiel. Het pond kan aan waarde toenemen als de rente wordt verhoogd en dus de geldkraan wat wordt dichtgeknepen. Eerder koppelde de Bank of England een renteverhoging aan een daling van de werkloosheid tot 7 procent. De Britse overheid voorziet het bereiken van de drempelwaarde pas voor het derde kwartaal van 2016, maar de meeste analisten voorzien een snellere daling van de werkloosheid en dus oplopende waarde van het pond.
Mogelijk kan een hard pond de wat teruggevallen export van bijvoorbeeld groente en fruit doen aantrekken.

Laatste reacties

  • ed12345

    Een stijgende geld waarde van je Eigen valuta remt de export af dus ik verwacht niet dat de Engelsen zelf die verhoging in de hand gaan werken

  • koestal

    Griekenland is een mooi land ,bijna altijd mooi weer,dus niet zo hard werken

Of registreer je om te kunnen reageren.