Home

Achtergrond

Rente loopt licht op, waarde euro stijgt

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is licht opgelopen van 0,225 procent vorige week tot 0,228 procent.

De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van 6 maanden daalde van 0,344 naar 0,341 procent. Verbetering van macro-economische cijfers verminderen de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om beleidsrentes te verlagen van het toch al bijzonder lage niveau van 0,5 procent. ING verwacht dat de rente gelijk gehouden wordt tot ten minste 2015 terwijl ABN Amro denkt dat het rentetarief nog zeker enkele kwartalen aanhoudt.
De inflatie in de Eurozone bleef in juli stabiel op 1,6 procent, precies op het gewenste niveau, en de Amerikaanse en Duitse groei trekt fors aan. Met name Duitsland is voor de Nederlandse agribusiness van groot belang. Bijna 30 procent van de Nederlandse uitvoer van agrarische producten gaat naar Duitsland, wat neer komt op 19,4 miljard euro. De ontwikkeling van de Amerikaanse groei, 1,7 procent in het laatste kwartaal tegen een verwachting van 1,1 procent, blijft wel onzeker, In het najaar moet het schuldenplafond worden verhoogd om een technisch bankroet te voorkomen.
De waarde van de euro is deze week wat opgelopen van 1,30 naar 1,32 Amerikaanse dollar, waarmee veevoerconcerns dus wat goedkoper grondstoffen kunnen inkopen. De euro is nu ook 0,87 Britse pond waard, tegen 0,86 een week eerder. De beleidsrentes van de VS en Engeland zullen naar verwachting eerder de rentes verhogen omdat de groei hier ook sneller aantrekt. Daarom houden analisten vast aan een stapsgewijze waardedaling van de euro richting 1,10 dollar en 0,80 pond. De waarde in Chinese yuan daalt van 6,10 naar 5,80. De euro zal wat betreft de belangrijke munteenheden alleen terrein winnen ten opzichte van de Japanse yen.

Of registreer je om te kunnen reageren.