Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:4 sep 2013

Olieprijs stijgt 6 procent, dieselprijs met 3 procent in de lift

De olieprijs is deze week flink opgelopen naar 115,65 dollar (86,65 euro) per vat (159 liter) op woensdag. Dat is een prijsstijging van bijna 6 dollar ten opzichte van vorige week, een prijsstijging van 6 procent.

Amerikaanse olie steeg minder snel tot 109,65 dollar (82,15 euro) per vat. De werkelijke handel van olie is niet anders dan anders, maar handelaren prijzen de mogelijke risico's in. De politieke onrust in het Midden-Oosten en de mogelijke gevolgen daarvan voor de levering van olie zorgen ervoor dat oliehandelaren de prijs opdrijven. De handel is vooral bang dat het conflict in Syrië ook andere landen als Iran treft. De olieprijs is niet meer zo hoog geweest sinds februari.

In het kielzog van de oliekoers is ook de dieselprijs vanaf vrijdag opgelopen. Woensdag was de handelsprijs 659 euro per 1.000 liter. Dat is een stijging van ruim 3 procent ten opzichte van een week ervoor. De diesel beweegt dit jaar tussen 570 en 680 euro per 1.000 liter. De afzet van diesel neemt af als gevolg van de stijgende prijs, zegt marktanalist Patrick Kulsen van PJK International.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een verkoopprijs af van 1,106 euro per liter, exclusief btw en bij een afname van 4.500 liter. Dat is een prijsstijging van twee cent ten opzicht van vorige week.

De gasmarkt reageert nauwelijks op de fors gestegen olieprijs. Donderdag noteerde Endex een handelsprijs van 25,35 cent per MWh (24,76 cent per kuub). De gasmarkt kan haar eigen weg gaan omdat vraag en aanbod deze week goed op elkaar zijn afgestemd. Dat zegt Remco Wiegmink, analist bij Nife Energie. Als gevolg van de ontspannen daghandel, daalden de lange termijnprijzen voor gas zelfs licht. Contractprijs 2014 is 26,44 cent per MWh (25,82 cent per kuub) en 2015 is 25,95 cent per Mwh (25,35 cent per kuub).
Ook de stroomprijs beweegt deze week nauwelijks. Op de dagmarkt was de prijs donderdag 46,86 euro per MWh. De langetermijnprijzen zaten daarentegen wel iets in de lift. Contractprijs 2014 is 46,86 euro per MWh en voor 2015 42,28 euro per Mwh. Dit zijn daluurprijzen.

Eén reactie

  • koestal

    wordt weer een dure oogst,net voor de winter

Of registreer je om te kunnen reageren.