Home

Achtergrond 1802 x bekeken

Olie- en dieselprijs lopen snel op

De dieselprijs is deze week opgelopen als gevolg van de onlusten in Egypte. Handelshuis PJK International meldt donderdag dat de kale dieselprijs is gestegen naar 633 euro per 1.000 liter.

Voorgaande weken schommelde de handelsprijs rond 618 euro per 1.000 liter. De dieselprijs beweegt dit jaar tussen de 570 en 680 euro per 1.000 liter. De huidige dieselprijs is weliswaar hoog te noemen, maar is gemiddeld ten opzichte van de minimum- en maximumprijs dit jaar. Ter vergelijking: de dieselkoers in 2008 was 700 euro per 1.000 liter.
Het is niet waarschijnlijk dat de dieselprijs naar dat niveau gaat stijgen. De verwachting is dat de dieselprijs weer zal dalen. De vraag naar diesel is gering. De oliemarkt in Europa stagneert omdat de vraag diesel consequent afneemt. Diesel is geen groeimarkt in Europa: auto's worden zuiniger en het gebruik van dieselauto's neemt af.
Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een verkoopprijs voor diesel af van €1,0785 per liter, exclusief btw en bij een afname van 4.500 liter diesel. Vorige week gold nog een prijs van €1,065 per liter.
Door politiek geweld in Egypte ging de olieprijs donderdag door het plafond van 110 dollar (€81,22) per vat (159 liter) Noordzeeolie. Sinds maart is de oliekoers niet zo hoog geweest. Het risico dat de onrusten in Egypte overslaan naar andere delen van het Midden-Oosten wordt ingeprijsd. In Egypte liggen belangrijke oliepijpleidingen en het Suez-kanaal is een veel gebruikte vaarroute voor olietankers. De olieprijs wordt ook geprikkeld door een stakende medewerkers van olieproductielocaties in Libië, waardoor het aanbod van olie minder is. Een derde reden zijn de positieve economische cijfers in Europa.

De oplopende olieprijs heeft nog nauwelijks invloed op de gasprijs. De dagprijs van gas liep donderdag iets op naar 25,7 eurocent per MWh (25,1 eurocent per kuub). De contractprijs 2014 is €26,346 per MWh (25,7 eurocent per kuub) en 2015 is 25,9 eurocent per MWh (25,3 eurocent per kuub).

In de stroomprijzen zit helemaal geen beweging. RWE kondigde aan enkele centrales te sluiten vanwege de belabberde marktomstandigheden. Mogelijk de terugval in productie op termijn invloed kan hebben op de elektriciteitsprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.