Home

Achtergrond

Lagere voerkosten redden vleesconcerns

Het vooruitzicht op lagere voerprijzen ondersteunt de beurskoersen van vleesbedrijven als JBS, Tyson Foods en Smithfield Food. Het aandeel JBS won ten opzichte van vorige week ruim 9 procent aan waarde.

Met een prijs van 7,48 real (€2,44) werd het hoogste niveau aangetikt sinds 5 februari, en een plus van bijna 25 procent ten opzichte van de start van het jaar. Het afgelopen kwartaal verdubbelde de onderneming de winst ten opzichte van vorig jaar, een sterke prestatie, hoewel nog iets minder dan analisten hadden verwacht.
De Braziliaanse vleesreus ontworstelt zich met succes aan onrust over zware financiering, die recent nog werd versterkt door het bericht dat JBS de Braziliaanse pluimveeactiviteiten van Marfrig wil overnemen voor 2,75 miljard dollar (2 miljard euro). Het bedrijf profiteert van de verwachting dat een vloedgolf aan graan uit de VS prijzen voor voer zal drukken. Vorig jaar leed JBS juist in de VS forse verliezen omdat hotte en droogte de maisoogst decimeerde.
JBS had toen ook last van een 'sterke' munt, terwijl de real dit jaar in waarde daalde waardoor de export is toegenomen. Vrees dat de euro verder zou instorten waarmee JBS-activiteiten in Brazilië en de VS meer Europese concurrentie zouden krijgen op exportmarkten in Rusland en het Midden-Oosten is niet bewaarheid, al zal de euro vermoedelijk later dit jaar wel licht dalen in waarde. UBS heeft een neutrale beoordeling afgegeven terwijl Deutsche Bank en Banco Santander adviseren het aandeel vast te houden. Merrill Lynch adviseert te kopen.
Het aandeel Smithfield Foods is op de beurs stabiel blijven hangen rond de 33,50 dollar (€25,20). Daarmee ligt de beurswaarde nu een fractie onder het bod van de Chinese slachter Shuanghui op het bedrijf uit Virginia. Een belangrijke aandeelhouder van Smithfield Foods, Starboard Value, heeft aangekondigd Smithfield liever gesplitst te zien dan verkocht aan de Chinezen. De activistische aandeelhouder, goed voor circa 6 procent van de aandelen, probeert andere belangrijke beleggers om te krijgen.
Eerder trok Continental Grains zich terug uit Smithfield vanwege diens onwil te splitsen. Verkoop van de varkenshouderijdivisie kon volgens Continental Grains 200 miljoen dollar cash opleveren en de kredietwaardigheid van het slachterijbedrijf fors verbeteren – met een hogere beurskoers tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.