Home

Achtergrond 3 reacties

Economische vooruitzichten wat zonniger

ING vraagt zich af of de Europese ijstijd voorbij is en ABN Amro jubelt dat hun bewering dat de wereldeconomie in de tweede helft harder gaat groeien, uitkomt.

Zelden gaven de cijfers de bank zoveel gelijk, aldus ABN Amro-econoom Han de Jong.

Wat is er aan de hand? Zowel de VS als Japan zijn economisch met een forse opmars bezig. De Amerikaanse economie lijkt dit jaar met bijna 3 procent te groeien, terwijl Japan voor het eerst in twintig jaar weer in de buurt van 2 procent groei van het BNP komt.
Tegelijk nemen zorgen over oververhitting dan wel verzwakking van de Chinese krimp even af. In Europa zelf blijft Nederland een laagvlieger, maar de belangrijkste afnemer van de agribusiness is Duitsland. En met onze Oosterburen blijft het verrassend goed gaan. In combinatie met pogingen van de Europese centrale bankiers, de markt duidelijk te maken dat voorlopig geen rentes worden verhoogd, groeit de hoop dat Nederland uiteindelijk door wat hulp van buitenaf toch weer uit het financiële dal klautert.
De euro won alvast aan waarde. De Europese 'eenheidsmunt' was woensdag $1,33 waard, het hoogste niveau in weken. Ten opzichte van het Britse pond daalde de waarde licht tot 0,85 pond, maar de grootbanken van Nederland voorzien nog altijd voor het derde en vierde kwartaal een verdere daling van de waarde van de euro. De omstandigheden te exporteren verbeteren dan ook naar verwachting. Nederlandse inkoopmanagers waren dan bij een recente peiling voor het eerst in 7 maanden weer een beetje positief.
Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt redelijk stabiel vlakbij 0,227 procent. Voor 6 maanden ligt het interbancaire rentetarief, vaak referentie bij leningen, tussen 0-0,341 procent. Banken hebben nog circa 252 miljard euro aan 'excess liquidity'. Het betreft kapitaal dat banken meer in huis hebben dan strikt noodzakelijk. Het bedrag is weliswaar gedaald maar nog hoog genoeg om de rentes voor de korte termijn onder de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) te houden.
De ECB maakte in juli bekend pas aan de rente te sleutelen als het kapitaalsoverschot daalt onder een bepaald niveau, vermoedelijk tussen de 100 en 200 miljard.

Laatste reacties

  • info36

    Wat in Nederland ontbreekt is de wil om de schouders er onder te zetten. Men wil niet werken, laat dat ook over aan anderen ( Polen enz. ). Er moet een mentaliteitsverandering komen wil het nog goed komen hier. Weg met papadagen en veel te veel vrije dagen. Werken verdorie.

  • koestal

    De banken jubelen maar steeds strenger met kredietverlening

  • koestal

    Op vakanties wordt niet bezuinigd in Nederland ,het is net of iedereen weg was,maar de koeien worden wel gemolken door de thuisblijvers

Of registreer je om te kunnen reageren.